De kartrekkers achter wandelroute ’t Kattepedje. V.l.n.r.: Cees Josephs, Jan Suijkerbuijk en Tijs van de Hulsbeek. (tekst en foto: Henny Lenkens).
De kartrekkers achter wandelroute ’t Kattepedje. V.l.n.r.: Cees Josephs, Jan Suijkerbuijk en Tijs van de Hulsbeek. (tekst en foto: Henny Lenkens).

Verrassende doorkijkjes Wanroij dankzij 't Kattepedje

Kunst en cultuur 778 keer gelezen

WANROIJ | Het heeft de nodige voeten in aarde gehad en er is een hele tijd overheen gegaan, maar over een half jaar kunnen liefhebbers vanuit hartje Wanroij een wandeling maken in de groene en natuurlijke randzone van het Peeldorp. "Alles is erop gericht dat we in april 't Kattepedje in gebruik kunnen nemen", zegt Cees Josephs.

Samen met Tijs van de Hulsbeek en Jan Suijkerbuijk maakt hij deel uit van de actieve werkgroep die aan de weg timmert met nieuwe wandelroutes in Wanroij. 't Kattepedje mag een schoolvoorbeeld van een project met lange adem worden genoemd. Tijs van de Hulsbeek kent de historie. "Twintig jaar geleden had de dorpsraad een wandelroute bedacht, maar dat stuitte op bezwaren van een aanwonende."
Lange tijd gebeurde er niets, tot Cees, Tijs en Jan besloten om het plan nieuw leven in te blazen. De sanering van een varkenshouderij in 2017 zorgde voor de opening. Het drietal klopte aan bij de wethouder, die er positief tegenover stond. Toen kwam de vaart er helemaal in. "Het sluit helemaal aan bij de koers die de overheid tien jaar geleden heeft ingezet. Wandelen is onthaasten, goed voor lichaam en geest", stelt Cees.
"We zijn in het uitloopgebied aan de zuidkant van ons dorp gaan kijken en daar ontdekten we verrassende doorkijkjes", zegt Van de Hulsbeek. De werkgroep zette de ideeën op een rijtje en liet tuinarchitect Carla Rovers, eveneens inwoner van Wanroij, twee wandelroutes uitwerken.

Route met rustplaats
Vertrekpunt van 't Kattepedje is het fraaie kunstwerk 'Vrouwen aan de bron' op het Giesenplein. Bordjes wijzen de wandelaar vervolgens de weg en bij het beginpunt en enkele sleutelplekken komen informatiepanelen met een kaart en wetenswaardigheden. Vanaf het Giesenplein loopt de route deels over verharde en deels over half-verharde wegen en paden langs boerenland en natuur met als bijzondere tussenstop een rustplaats met een schuilhut. "Het eerste idee was om een soort plaggenhut te bouwen, maar daar zijn we ook vanwege de kosten vanaf gestapt", zegt Jan Suijkerbuijk. "Je moet het zien als een overdekte plek, met zicht op het dorp."
Een deel van de route voert over bestaande wegen en paden, een deel moet worden aangelegd. Dat geldt ook voor de beplanting. Dit karwei neemt de gemeente Sint Anthonis voor zijn rekening. "Alles is straks prima begaanbaar, ook voor rolstoelers", verzekert Cees Josephs. De werkgroep gaat in gesprek met verschillende organisaties. In de lente van 2020 kunnen inwoners, bezoekers en toeristen vanuit Wanroij 't Kattepedje bewandelen.

Definitief plan
Het masterplan ligt er, maar voor de gedetailleerde invulling gaat de werkgroep in gesprek met organisaties: Dorpsraad Wanroij, heemkundevereniging Wanrode's Heem, KBO Wanroij en het gemeentelijk gehandicaptenplatform PGSA. Vervolgens het plan nader uitgewerkt en met de gemeente besproken, waar de coördinatie rond het project ligt. Dan wordt het plan definitief en kan de uitvoering in gang worden gezet. In de lente van 2020 kunnen inwoners, bezoekers en toeristen vanuit Wanroij 't Kattepedje bewandelen. Wie er meer over wil weten, kan contact opnemen met Tijs van de Hulsbeek via tel. 06-27146448.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant