Paulien van den Hoogen uit Boxmeer en Gerard Hermans uit Cuijk die respectievelijk als coördinator en buddy actief zijn voor de stichting Buddyhulp.
Paulien van den Hoogen uit Boxmeer en Gerard Hermans uit Cuijk die respectievelijk als coördinator en buddy actief zijn voor de stichting Buddyhulp.

Met een Buddyhulp door een moeilijke periode

Human Interest 701 keer gelezen

BOXMEER/CUIJK | De Stichting Buddyhulp helpt mensen die een moeilijke periode doormaken, ziek of eenzaam zijn en behoefte hebben aan wat hulp, een luisterend oor of wat gezelschap. De vrijwillige buddy's bieden echter geen vrijwillige ondersteuning. Samen met de cliënt wordt een realistisch doel gesteld dat binnen een bepaalde periode te bereiken is. Paulien van den Hoogen uit Boxmeer en Gerard Hermans uit Cuijk zijn actief voor Buddyhulp.

Paulien vertelt: "Drie jaar geleden heb ik samen met Marly Robesin Buddyhulp in Boxmeer opgestart. Ik had wat ruimte qua tijd en zag een advertentie in de krant waarin een coördinator werd gevraagd om het project in deze regio op te starten. Marly en ik hebben een plan van aanpak gemaakt en een wervingscampagne opgezet. Alle zorgverleners en zorginstanties in de regio hebben we benaderd en geleidelijk aan hebben zich buddy's en cliënten gemeld. Het was dus echt pionierswerk. Voordat je als buddy of coördinator aan de slag kunt word je gescreend en krijg je een tweedaagse cursus. Buddyhulp is sinds 6 jaar een heel professionele Stichting. Het bestuur zetelt in Den Bosch."
Paulien van den Hoogen vervolgt: "De redenen waarom mensen een beroep doen op Buddyhulp is heel divers. Zo komt het wel voor dat mensen die heel lang getrouwd zijn geweest hun partner verliezen en in een isolement geraken. Buddy en cliënt gaan dan een traject in met als doel dit isolement te doorbreken. Als coördinator doe ik de in-take-gesprekken van zowel kandidaat buddy's als cliënten. Als buddy moet je natuurlijk affiniteit hebben met de materie. Belangrijk is ook te zorgen dat er een match is tussen buddy en cliënt. Verder heb ik evaluatiemomenten met beiden om te kijken hoe het loopt. Het is vrijwilligerswerk en ik vind het fijn om mijn vrije tijd goed te besteden, ik ben graag onder de mensen en heb een sociaal hart."
Gerard Hermans uit Cuijk is sinds een klein jaar buddy. "Ik ben buddy van iemand die helemaal is vastgelopen en bezig is met een re-integratieproces. We houden beiden van wandelen en tijdens dat wandelen kan mijn cliënt haar verhaal kwijt. Het vertellen lucht haar op. Het bleek dus een goede match en dat alles op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid. Het is daarbij wel belangrijk voor ons als buddy om ook leren nee te zeggen als de materie te dichtbij komt en afstand te houden van het privé-gedeelte. De normen en waarden van een cliënt dien je te respecteren." Paulien en Gerard besluiten: "Het werk geeft ons veel voldoening."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant