Wethouder Geertjan Wienhoven over de Mookse begroting voor 2020: 'We ontkomen niet aan bezuinigingen.'
Wethouder Geertjan Wienhoven over de Mookse begroting voor 2020: 'We ontkomen niet aan bezuinigingen.'

Gemeente Mook en Middelaar moet bezuinigen: OZB met 20 procent omhoog

Politiek 659 keer gelezen

MOOK | De gemeente Mook moet de komende jaren structureel 600.000 euro gaan bezuinigen. Daarom wordt de gemeenteraad voorgesteld om de onroerendgoedbelasting (OZB) voor 2020 met twintig procent te verhogen. "De kosten voor het sociaal domein en een lagere Rijksbijdrage zorgen voor een aanzienlijk tekort", legt wethouder financiën Geertjan Wienhoven (DGP) uit.

Door Martijn Schwillens

Wienhoven geeft aan dat Mook 'een tekort van deze omvang niet is gewend'. "Zes ton op een begroting van 16 miljoen euro is aanzienlijk", erkent hij. "De Rijksbijdrage is lager en verklaart de helft van het tekort. De andere helft komt door de jeugdzorg, waarvoor de financiering zo'n 250.000 tot 300.000 euro hoger uitvalt. Die kosten zijn substantieel gegroeid ten opzichte van de voorgaande jaren."

Bezuinigingen
De gemeente Mook wil het tekort wegwerken door de OZB met twintig procent te verhogen. Ook gaat de toeristenbelasting met 45 cent omhoog van 1,05 van 1,50 euro. "Die maatregelen leveren ons drie ton op. De rest van het tekort moet weggewerkt worden door te bezuinigen", zegt Wienhoven. Bijvoorbeeld door de kosten voor het sociaal domein met 60.000 euro bij te stellen. Ook de kostenpost voor wegonderhoud gaat met 50 mille omlaag. "Ons wegennet is op orde, dus we kunnen het ons permitteren om het onderhoud over een langere periode uit te strijken. We kiezen voor een meer integrale aanpak, waarbij weg, riool en groen in één keer worden aangepakt.

Nieuw beleid
Ondanks de bezuinigingen is er nog wel ruimte voor nieuw beleid. "Door deze maatregelen kunnen we ons voorzieningenniveau op peil houden en ook nog investeren, bijvoorbeeld in toerisme en recreatie. Dat is een speerpunt van ons én van de provincie. Zodoende dat wij 'Plasmolen' ook hebben aangedragen voor de Regiovisie en hopen op een cofinanciering voor dit gebied vanuit Maastricht en hopelijk ook het Rijk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant