Graffiti van spelende kinderen op het Hagelkruis in Cuijk.
Graffiti van spelende kinderen op het Hagelkruis in Cuijk. Foto: SK-Media

Graffiti van 'spelende kinderen' op de weg in Cuijk, want rem moet er op

Verkeer en vervoer 498 keer gelezen

CUIJK | Naar aanleiding van de provinciale campagne 'Brabant gaat voor NUL verkeersdoden' heeft de gemeente Cuijk op diverse plekken in de gemeente (Zoetsmeerweg in Haps, Molenstraat in Beers, Katwijkseweg, Maasboulevard, Hagelkruis en Lavendel in Cuijk) afbeeldingen van spelende kinderen aan laten brengen op de weg.

Eerdere gedragsexperimenten hebben uitgewezen dat deze vorm van straatgraffiti de snelheid van weggebruikers aanzienlijk kan verminderen. Het project is mede tot stand gekomen door subsidie van de provincie Noord-Brabant.
De afgelopen jaren heeft de gemeente Cuijk veel geïnvesteerd in het aanpassen van diverse wegen en kruispunten in de gemeente. Maar wanneer het aankomt op veiligheid op de weg, spelen met name de weggebruikers zelf een grote rol. Als iedereen zich aan de verkeersregels en -tekens zou houden, zou het aantal onveilige situaties sterk verminderen. Om deze reden experimenteren overheden met (alternatieve) manieren van gedragsbeïnvloeding in het verkeer, bijvoorbeeld met straatgraffiti.

Straatgraffiti
Uit onderzoek van ANDC en provincie Noord-Brabant blijkt dat een afbeelding van spelende kinderen op de weg ervoor kan zorgen dat weggebruikers hun snelheid minderen. Op de testlocatie in Drunen reden de mensen in een voormeting gemiddeld 52 km per uur waar 30 km per uur de toegestane snelheid is. Na het aanbrengen van de gronduiting nam dit met 10 km per uur af. Toen de afbeeldingen een half jaar later waren verdwenen, waren de resultaten nog steeds hetzelfde. De mensen bleven zachter rijden, vermoedelijk omdat het gedrag is geconditioneerd. De afbeelding met spelende kinderen lijkt de meeste invloed te hebben op weggebruikers die onbewust te hard rijden, doordat er plotseling actieve aandacht wordt gevraagd voor o.a. de gereden snelheid. Daar komt bij dat kinderen kwetsbaar zijn en veel mensen van nature geneigd zullen zijn om (onbewust) voor bescherming te zorgen. Dit kan eveneens resulteren in een lagere snelheid.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het belang van het gezamenlijk nemen van verantwoordelijkheid wordt in het nieuwe strategische plan Verkeersveiligheid 2030 als belangrijke pijler gezien om de verkeersveiligheid te verbeteren. Alleen door samen te werken, kunnen overheden, maatschappelijke partijen en verkeersdeelnemers de veiligheid in het verkeer verbeteren; iedere partij vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid en kennis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant