De archeologen Jan Kusters en Martin Koolen (rechts) zijn erg enthousiast over de vondsten.
De archeologen Jan Kusters en Martin Koolen (rechts) zijn erg enthousiast over de vondsten. Annelies Graafsma

Archeologisch onderzoek in Graafse akkers levert bijzondere vondsten op

Opmerkelijk 827 keer gelezen

VELP | Op de landerijen bij Grave is afgelopen week archeologisch onderzoek gedaan. Dat bracht veel bijzondere vondsten aan het licht.

Door Annelies Graafsma

Afgelopen dinsdag op de akkers van boer Louis Hermanussen in Velp. De sfeer is uitgelaten. Allerlei materiaal, vanaf 1550, ligt verspreid over het enorme terrein. Er zijn unieke vondsten bij. Hermanussen, in eerste instantie sceptisch, straalt trots uit. Hij heeft zijn land beschikbaar gesteld. Gouden en zilveren munten, gouden muntwegers uit Portugal, Frankrijk en Italië, knopen uit de tijd van Napoleon, zilveren kledingsluitingen, glaswerk en porselein; alles ligt op zijn akker. Het voegt weer een nieuw hoofdstuk toe aan de bijzondere geschiedenis van de stad Grave.
Initiatiefnemer van het onderzoek is Jan Kusters, archeoloog uit Cuijk: "Op deze akker is vanaf 1500 het stadsafval uit de stad Grave als mest op de grond gebracht. Er werd van alles opgeveegd, de straten waren smal en vuil. Ontlasting van mens en dier, kleding, gebruiksvoorwerpen; alles kwam op straat terecht. De familie Hermanussen heeft goed beleid gevoerd. Niemand mocht zomaar op zijn terrein zoeken. Ik kende de waarde van het terrein, maar ook ik moest de boer overtuigen van het belang van het archeologisch onderzoek. Er is dus niets weg, alles ligt er nog."
Kusters zocht contact met Martin Koolen, archeoloog van de Stichting Graeft Voort. De eerste vondsten zijn al door Koolen gerubriceerd. Dinsdag is ook Stijn Heeren van de Universiteit van Amsterdam aanwezig. "Hij vindt de akker bijzonder. Zo bijzonder dat de universiteit de vondsten wil helpen documenteren en online wil publiceren", aldus Kusters. Ook de Rijksdienst, de Dienst Cultureel Erfgoed Brabant en de Archeologievereniging Nijmegen zijn inmiddels betrokken. De informatie over de vondsten zal zo beschikbaar komen voor wetenschappelijk onderzoek en voor het publiek.
De trouwring van de (overleden) moeder van boer Hermanussen wordt niet gevonden. Zijn vader (96) had aan de onderzoekers gevraagd hier naar uit te kijken. Archeoloog Kusters: "We zijn hier nog niet klaar, maar de boer heeft het gras moeten inzaaien en dus stoppen wij nu. Dinsdag hebben we zeker 1000 voorwerpen gevonden! We maken alles schoon en gaan het verhaal van de vondsten vertellen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant