De Cuijkse gemeenteraad stemde maandag, net als die van Boxmeer en Sint Anthonis, in met de één-na-laatste stap op weg naar een gemeentelijke herindeling per 2022.
De Cuijkse gemeenteraad stemde maandag, net als die van Boxmeer en Sint Anthonis, in met de één-na-laatste stap op weg naar een gemeentelijke herindeling per 2022. Foto: Martijn Schwillens

Nog één handremstemming verwijderd van herindeling Land van Cuijk

Politiek 416 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De drie gemeenteraden van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis hebben in overgrote meerderheid ingestemd met de vorming van één gemeente Land van Cuijk. Met het besluit van maandag geven de drie raden groen licht aan de verdere uitwerking van een gemeentelijke herindeling. "We hebben een krachtige economie die ons met elkaar verbindt. Door samen te gaan, hebben we straks ook een sterkere stem in Den Bosch", laat Mike van Diemen van GroenLinks Cuijk weten.

Door Martijn Schwillens

De woorden van Van Diemen staan niet op zich, want vrijwel alle fractie spreken van 'het grijpen van kansen', 'meer slagkracht' en 'een toekomstbestendige gemeente'. Vooraf is het alleen in Cuijk nog even spannend, omdat Algemeen Belang Cuijk meer ziet in een fusie met Grave en Mill en Sint Hubert, de gemeenten met wie Cuijk nu een ambtelijke organisatie (CGM) vormt. "Wordt het een historisch besluit of een historische dwaling?", vraagt Stephan Müskens (ABC) zich af. De andere partijen vinden één gemeente CGM echter een gepasseerd station. "Misschien als ze in 2018 tot zo'n besluit waren gekomen, dat de situatie nu anders zou zijn geweest", pareert Mariëlle van Zuilen (D66) de wens van ABC.
Uiteindelijk blijkt er grote uniformiteit in de drie raden. In Sint Anthonis wordt het besluit unaniem genomen, in Cuijk en Boxmeer stemt alleen de SP tegen. Een principekwestie. "Omdat het proces niet is doorlopen zoals dat wel had gemoeten. Bewoners hebben geen zeggenschap gehad over de wensbaarheid van een fusie. We weten simpelweg niet of er draagvlak is", zegt fractieleider Bregje van Lieshout. "Dat 40 procent van de kiesgerechtigden in de drie gemeenten hebben gestemd op de naam, zegt volgens mij wel degelijk iets over het draagvlak", vindt Wim Hillenaar. De Cuijkse burgemeester deelt de zorgen van met name ABC, CDA en PvdA over de ontvlechting van de ambtelijke organisatie. Als geen akkoord bereikt kan worden met Mill en Grave over een goede ontmanteling van de ambtelijke organisatie, kunnen de frictiekosten tot in de miljoenen euro's opleveren. Bijkomend risico, zo erkent Hillenaar, is dat die ontmanteling mogelijk tot in 2023 doorgaat. "Zodoende is het belangrijk dat we op zeer korte termijn tot afspraken gaan komen met Mill en Grave over hoe nu verder. Eén organisatie voor alle gemeenten heeft onze voorkeur."

En nu?
Vrijwel alle gemeenteraadsleden roepen hun collega's in Mill en Grave op om zich zo snel mogelijk aan te sluiten bij Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. "We zijn vijf en niet drie. Wij gunnen iedereen, dus ook de inwoners van Mill en Grave, een betere dienstverlening", aldus Maartje Roelofs (VVD Cuijk).
Door het genomen besluit zijn Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis formeel nog één stemming verwijderd van de definitieve vorming van de gemeente Land van Cuijk. De provincie buigt zich de komende maanden over de herindeling en komt met een voorstel dat in maart 2020 zal worden voorgelegd aan de drie raden. Als die dan opnieuw instemmen, is 'Land van Cuijk' per 1 januari 2022 een feit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant