Wethouder Jeu Verstraaten zal donderdag andermaal een sluitende begroting voor 2020 overleggen.
Wethouder Jeu Verstraaten zal donderdag andermaal een sluitende begroting voor 2020 overleggen. Foto: Ingrid Driessen

'Door constant financieel beleid staat Boxmeer er financieel goed voor'

Politiek 547 keer gelezen

BOXMEER | Jeu Verstraaten is een tevreden man. De wethouder financiën van de gemeente Boxmeer kan donderdag andermaal een sluitende begroting voor 2020 presenteren. "Door constant financieel beleid staan we er nu zo goed voor", aldus Verstraaten (VDB/LO).

Het grootste gevaar, zo lijkt het, komt voor Boxmeer de komende jaren uit het noorden. "Stel, ze besluiten in Cuijk om de begroting daar sluitend te krijgen door de OZB met twintig procent te verhogen, dan zijn onze inwoners na de herindeling slechter af." Zover lijkt het niet te komen, zegt Verstraaten. "En anders dienen we een afstemmingsverklaring in, zodat de provincie er nog eens naar kijkt. Voor de fusie zullen we gemeentelijke belastingen gaan middelen. Als Cuijk nu de OZB flink verhoogt, krijgen de bewoners van Boxmeer en Sint Anthonis ook automatisch hogere lasten."

Tering naar de nering
Anders dan Cuijk staat Boxmeer er financieel goed voor. Ook risicoposten als de wisselende Rijksbijdrage en Jeugdzorg leiden in Boxmeer niet tot financiële tekorten. "We hebben in het Land van Cuijk solidariteitsafspraken gemaakt, waardoor het risico een stuk lager blijft. Bovendien hebben we in 2015 extra geld gereserveerd voor de WMO, waardoor we altijd wat geld apart hebben liggen", vervolgt Verstraaten. "In Boxmeer zetten we al jaren de tering naar de nering. Vooraf is het investeringsplafond bekend. Als iets niet mogelijk is, gaat het door naar het jaar erop."

Nieuw beleid
Boxmeer gaat in 2020 ruim 8,5 miljoen euro investeren. "Riolering en wegbeheer zijn vaste kosten die elk jaar terugkomen, maar we hebben gelukkig ook de ruimte voor nieuw beleid." Zo wordt de Urlingsestraat in Oeffelt opgeknapt en komen er fietsvoorzieningen op de Maasstraat in Boxmeer. Ook wordt geïnvesteerd in een MFC in Sambeek en zal de sporthal in Oeffelt worden gerenoveerd.
De gemeenteraad van Boxmeer buigt zich donderdag 7 november over de begroting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant