Wethouder financiën Maarten Jilisen: 'We hebben het in Cuijk prima op de rit.'
Wethouder financiën Maarten Jilisen: 'We hebben het in Cuijk prima op de rit.' Foto: Aileen van Tilburg

'Deze bezuinigingen raken de Cuijkse burgers bijna niet'

Politiek 722 keer gelezen

CUIJK | Net als in de voorgaande jaren moet de gemeente Cuijk bezuinigen om een sluitende begroting voor 2020 te kunnen presenteren. Het tekort kan worden afgedekt door gebruik te maken van de ruimte die de algemene reserve biedt en diverse ombuigingsvoorstellen. "We hebben bewust gekozen voor bezuinigingen die de Cuijkse burgers nagenoeg niet raken", vertelt wethouder financiën Maarten Jilisen (Liberaal LvC).

Vorig jaar besloot de gemeenteraad nog in ruime meerderheid om de onroerendezaakbelasting (OZB) met 32 procent te verhogen om de begroting voor dit jaar sluitend te krijgen. De OZB-verhoging komt ditmaal uit op drie procent. "Vorig jaar was voor iedereen slikken, maar ik wil benadrukken dat Cuijk nog steeds de goedkoopste gemeente in het Land van Cuijk is qua lokale lasten en belastingen." De andere maatregelen (ombuigingen) raken burgers en ondernemers nagenoeg niet. Zo worden onderhoud van openbare kunst met een jaar uitgesteld, het Burgerberaad afgeschaft en subsidies uitgesteld. "Na de gemeentelijke herindeling zetten we vol in op kernendemocratie. De juiste aanpak moet nog worden bedacht, maar het Burgerberaad in stand houden, is in dat kader niet logisch", vervolgt Jilisen, voor wie het tekort 'een tegenvaller' is. "Maar we hebben het voor de rest prima op de rit in Cuijk. Grondexploitaties mogen ook niet structureel worden meegerekend, maar we verwachten de komende tien jaar nog gronden te kunnen verkopen. Met die inkomsten erbij, zouden we juist zwarte cijfers schrijven."

Meevallers
Ook rekent de gemeente op een extra opbrengst uit de toeristenbelasting vanwege de verhuur van nieuwe vakantiewoningen in Linden. "De kosten voor Jeugdzorg en de variabele Rijksbijdrage vormen onzekere posten die zich lastiger laten begroten, omdat ze elk jaar anders zijn", legt Jilisen de vinger op de zere plek. "In Cuijk zijn we met preventief jeugdbeleid gestart, zodat we in de toekomst de uitgaven aan de achterkant kunnen beperken. Gelukkig heeft de regering ingezien dat er meer geld naar Jeugdzorg moet. Daar hebben wij ook baat bij."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant