Bibliotheek van Grave.
Bibliotheek van Grave. Foto: Annelies Graafsma

Zet de gemeente Grave een streep door schoolbiebs?

Politiek 308 keer gelezen

GRAVE | Wethouder Ben Peters moest afgelopen week namens de coalitiepartijen LPG en CDA, tijdens de werkbespreking over de Graafse begroting, de ingreep van 50.000 euro op de (school)bibliotheek verdedigen. Hij wil af van de schoolbibliotheken, een andere financiële stroom inzetten en jeugdboeken onderbrengen in de dorpskernen en de hoofdlocatie Grave.

Door Annelies Graafsma

Peters zegt hij het 'een pijnlijke maatregel' te vinden. Zijn eigen CDA-fractie steunt deze bezuiniging niet. Cyril Crutz, directeur van BiblioPlus, wijst erop dat juist de schoolbibliotheken belangrijk zijn om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden. Op scholen zijn specialistische leesprogramma's. De scholen hebben een leescoördinator en vele vrijwilligers. Kinderen kunnen op in de klas lezen; niet ieder kind neemt vanuit huis een boek mee naar school en lang niet alle kinderen gaan naar de bieb. Hij is dinsdag (vandaag) 'inspreker' en zal reageren op vragen die door de gemeenteraad aan hem zijn gesteld.
De basisscholen hebben volgens bronnen schriftelijk geprotesteerd tegen het voorstel van het college. Kinderen zijn op school een petitie voor het behoud van hun schoolbieb begonnen. Vanaf 2017 heeft de coalitie (LPG, CDA en voorheen VVD) in de gemeente Grave al 120.000 euro bezuinigd op het bibliotheekwerk. Ondertussen is de Graafse bibliotheek veranderd in een goed bezochte leer- en kenniscentrum voor kinderen en volwassenen. Ook hier zijn het vrijwilligers die samen met de professionals van BiblioPlus een succes maken van de langzamerhand brede maatschappelijke voorziening.
Dinsdagavond willen meerdere partijen in de raadszaal aanwezig zijn tijdens de bespreking van dit bezuinigingsvoorstel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant