Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
COLUMN

'Marleen aan de beurt als burgemeester van de nieuwe gemeente'

Column 686 keer gelezen

Het samenvloeien van de gemeenten Sint Anthonis, Boxmeer en Cuijk gaat van een leien dakje. Soepeler dan bij bijna elke andere grenswijziging in Nederland. Dat komt omdat de keuzes die moeten worden gemaakt logischer en makkelijker zijn dan elders.

Het kiezen van de naam was een eitje. Die bestond namelijk al een eeuw of drie. Net zo makkelijk wordt de keuze van het nieuwe gemeentehuis. Dat ding in Boxmeer is gloedjenieuw en er komt niemand op het idee om de 14 miljoen, die het een paar jaar geleden kostte, over de balk te gooien. Het clubhuis van Cuijk is al een paar keer verbouwd, is een raar doolhof van gangetjes en trappen en moeilijk uit te breiden. Willen ze het gebouw in Boxmeer uitbreiden, dan ligt de fundering er al. Het parkeerdek is dusdanig van veel beton voorzien dat er zo een verdieping of drie, vier op gezet kan worden. Bij de bouw dachten ze dat dat nodig zou zijn voor de ambtenaren van Sint Anthonis. Nu Cuijk erbij is gekomen, moet er misschien een bruggetje naar het tegenover gelegen lege postkantoor gemaakt worden. Makkelijker kan het niet zijn.

Voor de fijnproever speelt daarbij nog een psychologisch dingetje: Cuijk heeft de naam gekregen (zo voelt dat althans bij met name de oudjes in Boxmeer), dus mag Boxmeer het gemeentehuis hebben. Blijft nog over de burgemeesterskwestie. Gaan we door met het eerlijk verdelen van de koek, dan is Sint Anthonis aan de beurt. Dus hangen we de burgemeestersketting van de nieuwe gemeente om de nek van Marleen Sijbers. Echter, dat wordt wat lastiger. Want de populariteit van mevrouw Sijbers is aan De Brink niet zo mateloos, dat ze haar met fanfare en tromgeroffel naar voren zullen schuiven. Karel van Soest van Boxmeer is aan zijn pensioen toe, maar Wim Hillenaar van Cuijk is zeer geliefd in Cuijk, wordt alom geprezen en in zijn geboortedorp Boxmeer zal hij met open armen worden ontvangen. Maar toch, ook als Wim niet al voor 1-1-2022 elders voor een carrièrestap kiest, dan is dit nog geen gelopen race.

In het herindelingscircus worden alle burgemeesters ontslagen en mogen ze solliciteren. Geen probleem voor Wim, ware het niet dat de naam van ene Sambekenaar vaak wordt genoemd. Emile Roemer heeft weldra zijn waarnemend burgemeesterschap in Heerlen erop zitten. Tegen Wim en Emile gaat Marleen het niet redden.

Koos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant