Roland van der Heijden (links) van Sociom ontving uit handen van Lex Staal van Sociaal Werk Nederland het Kwaliteitslabel Sociaal Werk.
Roland van der Heijden (links) van Sociom ontving uit handen van Lex Staal van Sociaal Werk Nederland het Kwaliteitslabel Sociaal Werk. Foto: Martijn Schwillens

Kwaliteitslabel voor Sociom: 'Dit is 'n mooie beloning voor ons werk'

Algemeen 502 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Sociom heeft woensdagmiddag het Kwaliteitslabel Sociaal Werk ontvangen. Van de ruim honderd leden van Sociaal Werk waarop het Kwaliteitslabel van toepassing is, zijn nu 38 leden gecertificeerd. "Dit is een prachtige beloning voor het werk wat we doen", aldus directeur Roland van der Heijden van Sociom.

Door Martijn Schwillens

"Maatschappelijk werk doen de mensen, met mensen. Niet de sociaalwerkorganisaties, maar de mensen geven kracht aan ons werk. Ons werk is soms onzichtbaar, maar het is o zo belangrijk", vertelde directeur-bestuurder Lex Staal van Sociaal Werk Nederland bij de uitreiking van het Kwaliteitslabel, een uniek en eigenzinnig kwaliteitscertificaat voor de branche. Het Kwaliteitslabel staat voor sterk sociaal werk en biedt de branche opdrachtgevers, stakeholders en klanten zicht op de kwaliteit van de dienstverlening die zij inkopen bij de sociaalwerkorganisaties waarmee ze samenwerken. "500 zorg- en welzijnsorganisaties hebben drie jaar geleden besloten dat onze sector toe was aan een Kwaliteitslabel. Geen zware audits door externe partijen die een checklist afwerken, maar een label dat is gebaseerd op gezamenlijke waarden van de branche."

Intensief traject
Staal geeft aan dat het certificaat voor Sociom ('75 medewerkers, 350 vrijwilligers en vijftig stagiaires') het resultaat is van een intensief traject. "De auditor geeft aan dat Sociom dit Kwaliteitslabel heeft verdiend op meerdere punten. Zo zijn de medewerkers en vrijwilligers enorm betrokken, werkt Sociom volgens een methodische werkwijze en kennen de medewerkers een duidelijke zelfreflectie. Personeel en vrijwilligers staan stevig in de wijk. Cliënten en vrijwilligers hebben ook inbreng op het beleid. Daarnaast wordt WMO-beleid bewust in de praktijk gebracht", verduidelijkt Staal.

Kwaliteitslabel
Het Kwaliteitslabel is gebaseerd op de gezamenlijke waarden van de branche. Deze zijn vertaald in de Branchecode Sociaal Werk. Daarnaast bevat het label een set toetsbare normen, ingedeeld in de rubrieken vakmanschap, dienstverlening en organisatie & bestuur. De afzonderlijke elementen van het Kwaliteitslabel vormen samen het verhaal van Sterk Sociaal Werk. Staal zegt 'het goed te vinden dat Sociom nadrukkelijk stilstaat bij de uitreiking van het certificaat', die afgelopen woensdag plaatsvond in MFA De Valuwe in Cuijk. "De ervaring leert dat medewerkers het vanzelfsprekend vinden wat ze doen, maar dat is het niet. Als dat werk goed wordt gedaan, verdient dat een feestje."
Meer informatie: www.sociom.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant