Fractievoorzitter Astrid Bannink (LPG) en wethouder Peters (CDA) in overleg na enorme kritiek op bezuinigingspakket Grave.
Fractievoorzitter Astrid Bannink (LPG) en wethouder Peters (CDA) in overleg na enorme kritiek op bezuinigingspakket Grave. Foto: Annelies Graafsma

Begroting Grave brengt meer chagrijn dan oplossingen

Politiek 440 keer gelezen

GRAVE | Bezuinigen en aanspreken van de gemeentelijke reserves; het was afgelopen dinsdag de rode draad in de discussie over de gemeentebegroting 2020-2023. De weerstand, in en buiten de raad, tegen de ingediende begroting was groot. Na een bij tijd en wijle heftige discussie werd de begroting goedgekeurd; een aantal bezuinigingen werd geschrapt en de onroerendezaakbelasting met 6,5% werd verhoogd.

Door Annelies Graafsma

Voor de bezuinigingen op subsidies voor sport, cultuur en wijk- en dorpsraden kreeg het College LPG/CDA geen groen licht. Roland Eijbersen (CDA): 'Op een begrotingstekort van ruim één miljoen euro is de impact van de bezuinigingen van 10% op cultuur en sport klein, maar de impact op de verenigingen en organisaties groot." Het grotendeels terugdraaien van deze bezuinigingen kreeg brede steun. Het CDA wil naast de subsidie aan de fuserende voetbalclubs (Sportcomplex Kranendonk, red.) nu ook een extra bedrag voor de andere sportclubs. Wethouder Joosten (LPG) werd gevraagd met een 'gedragen' sportnota te komen. Het CDA wees tijdens de begrotingsbehandeling op het belang van activiteiten van wijk- en dorpsraden. 25.000 euro zou hierop bezuinigd moeten worden. Rob Bannink (VVD) wist met een kleine meerderheid de handen op elkaar te krijgen voor 10.000 euro bezuiniging.

'Schoolbiebs blijven'
Inwoners van Grave reageerden afgelopen weken verontwaardigd op het collegevoorstel te bezuinigen op de schoolbibliotheken. Een motie van LPG/CDA, die oproept tot alternatieve financiering te zoeken, zorgde voor verwarring. Tot Astrid Bannink (LPG) duidelijk maakte: de schoolbibliotheken zullen hoe dan ook blijven, ook als er eind 2020 geen alternatieve financiering is. Biblioplus-directeur Cyril Crutz reageert neutraal op die toezegging: "We zien ons als partner van de gemeente en de vraag 'Kan het nog minder?' stelt ons teleur. De grote maatschappelijke steun in de afgelopen weken doet ons goed. We gaan aan tafel."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant