Wouter Bollen is vrijgepleit van eventuele integriteitsschendingen in zijn werk als wethouder in Sint Anthonis.
Wouter Bollen is vrijgepleit van eventuele integriteitsschendingen in zijn werk als wethouder in Sint Anthonis. Foto: De Maas Driehoek

'Beschadigde' wethouder Wouter Bollen: 'Ik mis nogal wat feiten in 't integriteitsonderzoek'

Politiek 1.488 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Wouter Bollen van de gemeente Sint Anthonis weet zijn naam gezuiverd nu een onafhankelijk onderzoeksbureau (Necker van Naem) heeft geconcludeerd dat er geen sprake is van integriteitsschending door de VVD-wethouder. De gemeenteraad neemt de conclusies van het onderzoeksbureau over. "Ik mis nogal wat feiten in dit integriteitsonderzoek", aldus Bollen.

Door Martijn Schwillens

Het rapport maakt wel duidelijk dat Bollen in een aantal zaken 'zorgvuldiger had kunnen en moeten handelen'. In één specifieke casus (Necker van Naem deed onderzoek naar vijf verschillende cases) wordt het Bollen aangerekend dat hij tijdens ziekteverlof privécontact heeft gezocht met een ambtenaar over een dossier in plaats van dit over te laten aan zijn tijdelijke vervanger. "Het enige verwijt dat haar en mij in een bepaalde omgangscultuur zou kunnen worden gemaakt, is dat we niet enkel koud-afstandelijk-stijf-zakelijk met elkaar omgaan. Omgangsvormen worden (in Sint Anthonis) op persoonlijke wijze vormgegeven", benadrukt Bollen. En over het rapport: "Ik mis nogal wat feiten en omstandigheden die nodig zijn om alle zaken goed te kunnen duiden."
Het onderzoek naar mogelijke integriteitsschendingen door Bollen werd geïnitieerd door burgemeester Marleen Sijbers die onlangs opstapte. De relatie tussen Sijbers en Bollen was al langer slecht en de conclusies in het rapport zouden onherroepelijk hebben betekend dat de positie van Sijbers niet langer houdbaar was geweest. "De ex-burgemeester is te vrij en te zelfstandig omgegaan met het geldende protocol, daar daarin helaas ruimte gaf. Ook blijkt uit het rapport dat de ex-burgemeester zelf transparantie en navolgbare procesgang niet heeft geborgd", concludeert de VVD-fractie. Sint Anthonis Nu (SAN) 'betreurt de keuze' van Sijbers. "Ons inziens waren er andere, minder ingrijpende wegen mogelijk geweest om tot oplossingen te komen", stelt SAN. Het CDA is het meest kritisch. Zo balen de christendemocraten ervan dat wethouder Bellemakers 'heeft geweigerd deel te nemen aan het onderzoek'. "Ook lezen we in het rapport kritische opmerkingen ten aanzien van de bestuurscultuur. De gemeenteraad zal hierin haar verantwoordelijkheid moeten nemen."

Lekken en beschadigen
Ook heeft de raad aangifte gedaan vanwege het lekken van informatie uit het rapport naar de pers. "Een kwalijke zaak", onderstreept de gemeenteraad. "Door de berichtgeving in de diverse media is mij additioneel extra schade berokkend", vindt Bollen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant