Burgemeester Karel van Soest heeft de kap van een bosje in het Luneven in Boxmeer stilgelegd.
Burgemeester Karel van Soest heeft de kap van een bosje in het Luneven in Boxmeer stilgelegd. Foto: Juul van den Eertwegh

Bewoners Luneven overvallen door bomenkap: 'Ineens ronkten de motorzagen'

Algemeen 1.883 keer gelezen

BOXMEER | Aan de rand van de wijk Luneven in Boxmeer lag een bosje. De bomen zijn grotendeels gekapt, met de bedoeling daar woningen te bouwen. Na protest van de buurt heeft burgemeester Karel van Soest persoonlijk de kap van de nog staande bomen stilgelegd.

Door Kees de Bruijn

Een deel van de bomen waar het over gaat waren nog geplant door Bert, zoon van Wim de Körver. Daarvoor had hij speciaal bomen uitgekozen en over laten komen uit Amerika: Mammoetbomen. Maar de bomen kregen in Boxmeer niet de gelegenheid volwassen te worden. Het bosje is afgelopen donderdag grotendeels gekapt omdat de huidige eigenaren de grond hebben verkocht en een projectontwikkelaar er, met toestemming van de gemeente Boxmeer, een aantal huizen wil bouwen.

'Niemand wist er iets van'
Onder de naam 'Parc Juglans' gaat projectontwikkelaar Nebuvast uit Boxmeer zestien bungalows/patiowoningen neerzetten op de plek waar de 75 bomen stonden. Dit tot afgrijzen van vele buurtbewoners. Als het aan de plannenmakers ligt wordt er één boom gespaard, een notenboom, genoeg om het gebied een naam te geven. Buurtbewoner Sjaak van Bree: "Niemand wist er donderdagochtend iets van, totdat plotsklaps de motorzagen ronkten. We hadden alerter moeten zijn en er voor moeten gaan staan."
Burgemeester en Wethouders van Boxmeer brachten het bouwplan in procedure door eind augustus bekend te maken dat zij het voornemen hadden om een bestemmingsplanwijziging door te voeren. Belanghebbenden konden hun zienswijzen bekendmaken. Het gemeentebestuur heeft een uitgebreide zienswijze van de buurt ontvangen, waarin het grote belang van het bosje in de wijk benadrukt wordt. En een zienswijze van de Milieuvereniging Land van Cuijk, waarin het belang van bomen en natuur voor de gehele mensheid benadrukt wordt.
Op die zienswijzen heeft de gemeente nog niet gereageerd.

Voortoets
De Milieuvereniging Land van Cuijk vraagt zich af hoe het mogelijk is dat Boxmeer wilde bouwen zonder voortoets. In zo'n toets wordt bekeken welke invloed het bouwplan heeft op de natuur. Boxmeer had zo'n voortoets moeten laten uitvoeren door de ontwikkelaar, dat is nog niet gebeurd.
Op verzoek van verontruste omwonenden kwam burgemeester Van Soest zelf een kijkje nemen. Hij legde de bomenkap stil en verzekerde dat er binnenkort een gesprek komt met alle betrokkenen.

Lees meer hierover in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 3 december.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant