Wethouder Wouter Bollen van de gemeente Sint Anthonis.
Wethouder Wouter Bollen van de gemeente Sint Anthonis. Foto: Gemeente Sint Anthonis
INTERVIEW

'Tot op de dag van vandaag weet ik niet wat de aanleiding voor het onderzoek is geweest'

Human Interest 986 keer gelezen

Het afgelopen half jaar liep een integriteitsonderzoek naar wethouder Wouter Bollen van de gemeente Sint Anthonis. Onafhankelijk onderzoeksbureau (Necker van Naem) concludeerde vorige week, samen met de gemeenteraad, dat de VVD-politicus (50) geen blaam treft. Toch hakten de afgelopen maanden er flink in. "Zeker voor mijn gezin is de afgelopen periode erg zwaar geweest", aldus Bollen.

Door Martijn Schwillens

Het is kort na acht uur in Huize Bollen als de keukendeur voorzichtig opengaat. Eefke steekt haar hoofd om de hoek. Het 4-jarige dochtertje van Wouter Bollen en zijn vriendin Ingrid trippelt de keuken in. Op zoek naar 'wat lekkers' voor het paard van Sinterklaas. Trots toont ze een courgette die ze van de fruitmand plukt. 'Die lust het paard toch ook?', vraagt ze. Wouter lacht. "Dit is toch het mooiste wat er is", zegt hij. Hij geniet zichtbaar van het tafereel. En dat is het afgelopen half jaar wel anders geweest. "Ik ben de afgelopen maanden niet te genieten geweest. Zeker voor mijn gezin is het erg zwaar geweest. Ik heb een jonge dochter die een vader heeft gehad zoals het niet zou moeten. Ik heb er bewust voor gekozen om weer wethouder te worden. Ik werk veel, maar wil bij het avondeten gewoon met mijn gezin aan tafel zitten. Ik ben door deze hele zaak niet de beste echtgenoot en vader geweest. Ook voor hen is het fijn dat er nu een dikke streep gezet kan worden onder dit alles."

Beschadigd
Want, zo stelt Bollen, het afgelopen half jaar is hem niet in de koude kleren gaan zitten. "Het was gewoonweg een hel", onderstreept hij. Op last van de onlangs opgestapte burgemeester Marleen Sijbers werd een integriteitsonderzoek gestart naar de wethouder. "Juist op het moment dat ik door een val tijdelijk thuis kwam te zitten met een hersenschudding. Het is gissen, maar ik denk niet dat het toeval was dat dit werd geïnitieerd op het moment dat ik ziek thuis kwam te zitten." Het interview duurt bijna anderhalf uur, maar de naam Sijbers valt hooguit drie keer. Het liefst wil Bollen niets zeggen over zijn relatie met de opgestapte burgemeester. Of over haar. "Omdat dat dat niets verandert aan de zaak. Zij is opgestapt en ik ben gerehabiliteerd. Het is voor mij ook geen wedstrijd geweest, die ik nu gewonnen heb omdat ik vrijgesproken ben. Deze zaak heeft me beschadigd. Ik hoop dat het over vijf jaar een vervelende gebeurtenis in mijn professionele carrière is geweest die ik als bagage meedraag. Maar als ik binnen nu en een jaar zou moeten solliciteren, dan zal het lastig worden om een nieuwe baan te vinden. Het eerste wat werkgevers doen is je googelen. Je naam wordt toch in verband gebracht met integriteitsissues."

Wijze lessen
Het zijn vooral zorgen voor later, want Bollen zit naar eigen zeggen 'volledig op mijn plek' aan De Brink. "Ik begin inmiddels ook weer nieuwe energie te krijgen", merkt hij op. "En dat was het afgelopen half jaar gewoon anders. Als ik al iets van dit hele onderzoek heb geleerd, dan is het dat ik nooit mee had moeten werken. Ik ben nu teveel meegegaan in het advies van anderen. Ik heb gezegd: 'Ik doe mee, want dat pleit me vrij.' Ik had verwacht dat het zo'n zes weken zou duren. Dat er aan de hand van een melding wat interviews zouden plaatsvinden en dat er dan een rapport zou komen dat me vrij zou pleiten. Maar die zes weken werden zes maanden. Achteraf gezien stond ik al direct bij het begin van het integriteitsonderzoek met 0-1 achter. Tot op de dag van vandaag weet ik namelijk niet wie de melder is en waarom er een melding is gemaakt? Dat maakt het erg lastig om je te verdedigen. Het oude protocol van Sint Anthonis bevatte erg vaak de term 'kan' en 'kunnen'. Daar is dankbaar gebruik van gemaakt. Het zegt ook veel dat de gemeenteraad het protocol van tafel heeft geveegd en unaniem heeft besloten dat er een fatsoenlijk protocol voor in de plaats moet komen."

"Iedereen die ik tijdens het onderzoek heb gesproken, snapt er niets van dat het überhaupt tot een integriteitsonderzoek is gekomen. Normaal heb je een melding, een vooronderzoek en dan een feitenonderzoek. De aanleiding voor een onderzoek zou eerst met betrokkenen besproken moeten worden alvorens wordt overgegaan tot een onderzoek. lets wat in mijn geval, tot op de dag van vandaag, niet is gebeurd. En als er dan toch een onderzoek plaatsvindt, dan dient vooraf de rapportage een volledig juiste weergave van feiten en omstandigheden waaronder deze zich hebben voorgedaan te zijn, met een heldere en objectieve toetsing aan niet voor discussie vatbare normen. Maar dat was in dit geval niet het geval. Hoe weerleg je in godsnaam een melding die onbenoemd blijft?"

Bollen blijft gedurende het onderzoek ook gewoon aan als wethouder. "Mede daarom. Als er een concrete beschuldiging ligt, dan leg je tijdelijk je werk neer, maar nu was er niets. Dat is enorm aan mij gaan knagen. Op een gegeven moment denk je dat anderen meer weten over het onderzoek dan jij. Ik ben een stuk zakelijker in de persoonlijke omgang met collega's geworden de afgelopen maanden. Maar dat is niet zoals ik ben."
Het enige verwijt dat Bollen in het onderzoeksrapport is gemaakt, is dat hij -in één specifiek geval- juist te informeel heeft gehandeld met een ambtenaar. "Tja, wat moet je daarmee? Ik heb op vrijdag, toen ik van de huisarts groen licht had gekregen om na het weekend weer aan het werk te gaan, contact gezocht met een ambtenaar over een dossier waar ik die maandag me mee bezig zou houden. Ik had mijn collega-wethouder een appje moeten sturen dat ik het weer opgepakt had. Een leer voor een volgende keer, maar nou niet bepaald een halszaak natuurlijk. Laat staan reden voor een onderzoek."

Zware wissel
Hij zucht en vervolgt: "Weet je, een bevriende burgemeester hoorde mijn verhaal aan en riep meteen: 'Je moet de krant bellen. Dit kan toch niet?!' Maar zo steek ik niet in elkaar. Dit interview geef ik nu omdat de zaak is afgerond en dit integriteitsonderzoek mij heeft beschadigd. Zodoende wil ik mijn verhaal doen. Mensen mogen gerust weten dat zoiets een zeer zware wissel trekt op eigenlijk alles. Je humeur, je manier van werken, maar vooral op je privéleven. Ik ben het afgelopen jaar 50 geworden. Normaliter zou ik dat groots hebben gevierd. In mijn vriendengroep heb ik ook een paar kameraden die tijdens carnaval voorop lopen, maar dit keer bewust niets hebben gedaan. Omdat ze aan mij merkten dat ik door een zware periode ging. Er hing als het ware een sluier van somberheid over me heen. Als wethouder ben ik mijn werk gewoon blijven doen, maar mensen zullen ongetwijfeld gemerkt hebben dat ik een stuk gereserveerder geworden ben."

Bovendien wordt alles nog eens 'anders' als De Gelderlander op 5 november naar buiten brengt dat Sijbers heeft besloten om een integriteitsonderzoek te laten doen naar Bollen. "Het was intern al maanden bekend, maar doordat het in de openbaarheid kwam, werd het wel allemaal een graadje erger. Je hebt automatisch het gevoel dat het hele dorp anders naar je kijkt. Dat zit vooral in je hoofd, dat besef ik me terdege. In die tijd ben ik wel gewoon de boodschappen blijven doen bij de Jan Linders. Juist omdat ik ook heel veel steunbetuigingen ontving. Dat geeft je ook de kracht en energie om wel gewoon het dorp in te lopen." Hij vult aan: "Er is nu aangifte gedaan voor lekken, maar het is eigenlijk een klein wonder dat het vijf maanden heeft geduurd voordat bekend werd dat er integriteitsonderzoek naar mij liep."

Toekomst
Bollen merkt dat de energie terugkeert. "Ik doe dit werk met veel plezier en ben zodoende blij dat ik nu vrijgepleit ben en mijn werk weer op een normale manier kan doen. Al is er sinds het begin van deze periode wel het nodige veranderd binnen het college: Twee van de vijf personen (burgemeester Marleen Sijbers en gemeentesecretaris Piet Wanrooij) zijn weg en een derde (wethouder Jos Raemakers) staat tijdelijk buitenspel. Je eigen rol binnen het college wordt zodoende ook iets anders. Het is in ieder geval mijn ambitie om wethouder te blijven als Sint Anthonis opgaat in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Want er liggen een heleboel mooie dossiers en uitdagingen waar ik graag mijn steentje aan bijdraag."
 

College van B en W van Sint Anthonis in 2018. V.l.n.r.: Jos Raemaekers, Marleen Sijbers, Wouter Bollen, Huub Bellemakers en Piet Wanrooij.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant