Kleinzoon Ties zoon Huub en Stef Gosens voeren de koeien
Kleinzoon Ties zoon Huub en Stef Gosens voeren de koeien

De Tienmorgen in Beers: een boerderij voor kinderen en ook hun opa's en oma's

Algemeen 2.260 keer gelezen

BEERS | Voor de seniorenpagina gingen we de Tienmorgen in Beers, de boerderij van Stef en Lenie Gosens. Op de boerderij is zowel nog het oorspronkelijke melkveebedrijf als een camping met groepsaccommodatie gevestigd. De Tienmorgen is daarnaast ook zorgboerderij waar de zorgboeren volop genieten van alle klusjes die ze daar kunnen doen en de bezoekers graag rondleiden. Onze vraag was: Wat is er allemaal te doen, en dan vooral ook voor de bezoeker met (klein)kinderen.

Door Ans Stoub

Bij mijn bezoek voor het interview tref ik de familie in de koffiepauze, gezellig samen met de zorgboeren om de tafel. Stef, de pater familias, is geboren op de boerderij en heeft met echtgenote Lenie een zoon, Huub, en dochters Hanneke en Klaartje. De hele familie, behalve Klaartje, is actief op de Tienmorgen, ook schoondochter Laura en schoonzoon Richard hebben er hun eigen draai gevonden. Stef vertelt: "Ik doe samen met Huub en Laura de kinderfeestjes, de familie uitjes, de zorgboerderij en de camping. Richard is voornamelijk actief met het melkvee. Ik ben ook IVN-gids en kan mensen overdag of s' avonds meenemen op wandelingen door het prachtige natuurgebied de Tongelaar dat grenst aan ons bedrijf."

Ik word rondgeleid over de boerderij waar we beginnen bij de melkkoeien die gezellig hooi staan te eten. Stef en Huub zorgen voor het melkvee en kleinzoon Ties laat zien dat hij ook al mee kan helpen met zijn eigen kruiwagen. Tussen de koeien wijst Stef trots de drie koeien aan die net de beste groep Holsteiner roodbonte koeien van Nederland zijn geworden. Dat is de tak van het bedrijf waar Richard zich mee bezighoudt. Zijn vrouw, Hanneke, is agrarisch adviseur en is goed in het benodigde papierwerk wat onlosmakelijk bij het bedrijf hoort.

"Mijn ouders hadden hier alleen een bedrijf met koeien, varkens en kippen", legt Stef uit, "maar Lenie wilde zo'n jaar of 28 geleden 'wel iets anders dan koeien' en zo zijn we met de camping begonnen." Met een lach vertelt hij dat de eerste gasten van de vers verbouwde groepsaccommodatie, toen minder mooi dan nu, klaagden over de poep op de roosters. "Nu komen er vaak 8e groepers met school logeren die later vaak terugkomen om nog weer eens op de pony's te rijden of te knuffelen met hun lievelingsdieren. De zorgboeren helpen hun dan graag om veilig op de pony's rond te rijden. Er zijn vele knuffelbare dieren te vinden op het kinderboerderij gedeelte zoals koeien, pony's, ezels, geiten, kippen, konijnen, alpaca´s, jonge poezen. De accommodatie wordt verhuurd voor groepen van maximaal 100 man maar de horeca moeten de mensen zelf organiseren, dat doen we niet. Op de slaapzolder zijn 30 plaatsen."

Zorgboerderij
Stef legt verder uit: "Het idee voor de zorgboerderij kwam voort uit het feit dat de kwetsbare kinderen van diverse campinggasten alleen nog maar naar de camping van onze boerderij wilden. Een zorgboer van het allereerste begin is nog steeds actief op de boerderij. Twee van de huidige zorgboeren hebben hun tractor rijbewijs gehaald, uiteraard inclusief theorie examen wat ze mondeling konden doen. We vangen hier in totaal 14 mensen op, maximaal acht per dag. Ze vinden het prachtig om bezoekers rond te leiden. Ze weten overal de weg en vertellen ook heel veel over het bedrijf en de individuele dieren want ze zijn er zelf ook dol op."

U begrijpt, er is altijd genoeg te doen voor grote en kleine kinderen op de boerderij. Bij lekker weer kunnen de volwassenen op het terras van een consumptie genieten terwijl de kinderen zich vermaken op de kinderboerderij, op de pony's of tijdens een rondje mee op de platte kar. Op de camping is een grote speeltuin met in de zomer ook nog een klein zwembad waar de kinderen. Of u maakt een wandeling door de Tongelaar waarbij Stef u al het moois laat zien waar u anders misschien zo aan voorbij zou zijn gelopen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant