Gemeenten en huurdersbelangenverenigingen ondertekenden prestatieafspraken met woningcorporatie Mooiland. (foto: Werkorganisatie CGM)
Gemeenten en huurdersbelangenverenigingen ondertekenden prestatieafspraken met woningcorporatie Mooiland. (foto: Werkorganisatie CGM)

Waar gaat Mooiland bouwen tot en met 2030?

Algemeen 2.189 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis hebben prestatieafspraken gemaakt met woningcorporatie Mooiland en lokale huurdersbelangenverenigingen. Daarin staat onder meer opgenomen hoeveel sociale huurwoningen Mooiland tot en met 2030 gaat bouwen.

Door Martijn Schwillens

In overleg met de gemeenten heeft Mooiland besloten dat zeker tot en met 2022 minimaal 80% van de woningvoorraad beschikbaar blijft voor woningzoekenden met recht op huurtoeslag. Verder streeft Mooiland voor haar woningvoorraad naar een gemiddeld energielabel A in 2030. Daarnaast hebben de vier gemeenten afzonderlijk afspraken gemaakt over woningbouw. Zo wil Mooiland in 2030 circa 3.000 sociale huurwoningen hebben in Cuijk. In de Cuijkse Cantheelen en De Valuwe bouwt Mooiland in totaal 54 sociale huurwoningen. In Cuijk-Noord worden 15 woningen verkocht. Ook in Haps wordt het woningaanbod uitgebreid.
In Grave bereidt Mooiland de bouw van circa zeventig sociale huurwoningen in de kern Grave voor. Daar moeten in de toekomst nog eens extra 20 tot 25 nieuwe sociale huurwoningen in de kern Grave toe te voegen. De woningportefeuille in de gemeente Grave moet in 2030 circa 1.050 sociale huurwoningen betreffen.
In Mill en Sint Hubert worden momenteel veertien sociale huurwoningen in de kern Mill gerealiseerd. Mill moet over tien jaar circa 900 sociale huurwoningen kennen. Mede daarom wordt de bouw van circa 36 woningen in de kern Mill (locatie Woonhof-Vlaar) voorbereid. In de CGM-gemeenten komen in 2020 maximaal vijf extra woningen in het kader van de uitstroom uit de Wet Verplichte GGZ.
In de prestatieafspraken die zijn gemaakt met Sint Anthonis staat dat Mooiland tien sociale huurwoningen bouwt op het plan 'Op de Beek. Verder realiseert Mooiland nog tien tot 30 woningen in Sint Anthonis, Wanroij en mogelijk Oploo. Het gaat voornamelijk om gelijkvloerse woningen. In l

Geen huurdersbelangen
In de zogeheten CGM-gemeenten werden de prestatieafspraken ook ondertekend door huurdersbelangenverenigingen. Dat was niet het geval in Sint Anthonis. Een gemiste kans, vindt wethouder Wouter Bollen (VVD). "Ik zou heel graag zo'n belangenvereniging in het leven roepen. Daar moet echter draagvlak onder de huurders voor zijn. Het zou mooi zijn wanneer huurders het initiatief nemen om zich te verenigingen en zo mee te denken en invloed te hebben op bestaande en toekomstige huurwoningen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant