Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
COLUMN

'Triomfantelijk slaat heel politiek Grave zichzelf op de borst'

Algemeen 786 keer gelezen

Wis en waarachtig gaan ze er in Grave op oudejaarsavond een extra borrel op nemen. Burgemeester Lex Roolvink zou toch wel een enorme krent zijn als hij zijn gemeenteraadsleden op de nieuwjaarsreceptie niet persoonlijk op een rondje trakteert. Want laten we wel wezen: ze hebben het toch maar mooi geflikt. Grave wordt bevrijd van het juk van de ambtelijke samenwerking met Cuijk en Mill. Zoveel eeuwen na dato kunnen ze opnieuw de bevrijding van Grave gaan vieren.

Het herindelingsspook is afgewend. Feestelijk zal de stemming op de receptie zijn als ze elkaar vertellen hoe de andere Land van Cuijkse gemeenten met de samenvoeging zich in een poel van ellende storten. Cuijk, Boxmeer en St. Anthonis hebben dat al definitief besloten en angsthaas Mill sluit zich na het referendum op 23 januari alsnog aan. Grave is eindelijk weer helemaal zelfstandig.
Zes jaar geleden werden de ambtenaren van Cuijk, Grave en Mill bij elkaar gezet. Want, zo was de overtuiging, de taken voor de gemeenten werden te ingewikkeld voor een kleine gemeente. Na zes jaar klungelen zijn ze er in Grave van overtuigd dat ze het zelf veel beter kunnen dan met de stoethaspels van Mill en Cuijk erbij.
Weet je wat het mooie is? Alle ambtenaren van de gemeentelijke samenwerking mogen gaan werken in die grote, nieuwe gemeente. Geil van een nieuwe stoel rennen die onbenullen weg uit Grave (12.000 inwoners), een nieuwe gemeente van 76.000 lonkt. Dus in één klap kan het slimme Graafse gemeentebestuur schoon schip maken. Kunnen ze mooi zo ongeveer een heel korps van toppers nieuw aannemen. Welke enthousiaste en creatieve ambtenaar wil nou niet werken in een van de kleinste gemeenten van het land?
Grave krijgt als gemeente op het provinciehuis uiteraard net zo veel aandacht als de buurgemeenten. Een gemeente is een gemeente, nietwaar? De grootte mag dan toch niets uitmaken?
Haha, lachen ze op hun nieuwjaarsborrel, in die nieuwe , grote gemeente zit straks nog maar de helft van het totaal aantal raadsleden van wat ze nu in hun huidige vier gemeenten hebben. Wij, mannen en vrouwen van stavast, vertegenwoordigers van de enige stad in het Land van Cuijk behouden allemaal ons zeteltje. En de burgemeester blijft burgemeester.

Dronken van geluk en de wijn jagen ze de laatste onwillige ambtenaar over de stadsmuren. Triomfantelijk slaat heel politiek Grave zichzelf op de borst.

Koos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant