Er gaan weer pontjes varen tussen Grave, Gassel en de overkant van de Maas.
Er gaan weer pontjes varen tussen Grave, Gassel en de overkant van de Maas.

Pontjes Grave en Gassel voorjaar in de vaart?

Kunst en cultuur 817 keer gelezen

GASSEL | Het plan voor de pontjes, één vanuit Grave naar het kroonwerk Coehoorn aan de overzijde en één om de fietsroutes tussen Gassel en Overasselt met elkaar te verbinden, is door de gemeenteraad van Grave omarmd.

Door Annelies Graafsma

Frans van Steen is initiatiefnemer van het project. Hij vertelt over zijn drijfveren, één van historische en één van zeer persoonlijke aard. Van Steen verloor in oktober 2018 zijn vrouw Albertine. Zij organiseerde activiteiten in De Veldschuur aan de Maasdijk in Overasselt. Martine wilde een ponton dat ooit gekocht was door haar vader, op de plek van de oude veerstoep plaatsen en daar het sleepbootje van Frans neerleggen. Een terrasje direct aan het water. Rijkswaterstaat kon hier geen goedkeuring aan verbinden. Van Steen: 'Vrij plotseling overleed Albertine. Vlak voor kerstmis dacht ik er moet iets gebeuren. Ik kan niet alleen maar treuren'. Vanaf dat moment werd er in de familie Van Steen nagedacht over mogelijkheden om iets te doen met de twee boten waarover de familie beschikte. Van Steen: 'Er lag al een plan van Theo Reijnen en Frans Smulders (politieke partij Trots; red.) Dit plan was te duur en daardoor niet uitvoerbaar. Ik liet Grave en Heumen weten dat wij in het bezit zijn van twee veerpontjes met een bekwame bemanning. Mijn zoon, mijn dochter en mijn schoondochter wilden meedoen. De projectgroep "Drijfveer" werd opgericht.'

Historische route over de Maas
Ondertussen werd ook vanuit de heemkundekringen in de gemeenten Grave en Heumen de roep om de oorspronkelijke veerroute te herstellen, steeds luider. De pelgrims van de Tempeliers die van Utrecht naar Rome trokken staken de Maas over met veerpontjes bij Grave en Gassel naar het kroonwerk Coehoorn en naar Heumen.
'Drijfveer' werkt met twee verschillende bootjes. Op de sleepboot van Grave naar het kroonwerk Coehoorn kunnen alleen wandelaars mee. De veerpont van Gassel (tempelveer) naar Overasselt kan ook fietsen, rolstoelers of een brommertje meenemen. Deze boot is door Van Steen gerenoveerd met materiaal van de Graafse scheepswerf. Het is een dekschuit. Er is een veerstoepje aan beide kanten van de Maas. Van Steen: 'Niets staat de plannen nog in de weg. Op Open Monumentendag hebben we proefgevaren en bijna 1.000 mensen overgezet. We hadden weinig tijd, maar hebben ons met de heemkundegroepen kapot gewerkt. We kregen veel waardering. Met de opdracht van het gemeentebestuur mag het niet meer vastlopen. Ik hoop dat ze zeggen: 'Nu zijn wij aan de beurt'."
De boten moeten tussen half april en eind september in de weekenden gaan varen en tijdens de zomervakantie elke dag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant