Het aantal meldingen van mishandeling in de regio is fors toegenomen.
Het aantal meldingen van mishandeling in de regio is fors toegenomen.

'Aantal geweldsdelicten en mishandelingszaken in de regio neemt toe'

112 735 keer gelezen

REGIO | Het aantal geweldsdelicten in de regio neemt toe. De verschillen tussen de gemeenten in het Land van Cuijk, Mook en Gennep op het gebied van woninginbraken, geweldpleging en mishandeling zijn groot, maar alleen in Cuijk is sprake van een dalende trend. Daar neemt echter wel de drugs- en wapenhandel toe.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws op basis van cijfers van de politie (tot en met september 2019). De redactie van RTL analyseerde de zestien meest voorkomende criminele delicten die in elke straat in Nederland kunnen gebeuren.

Boxmeer vs. Cuijk
De verschillen tussen de twee grootste gemeenten van de regio -Cuijk en Boxmeer- zijn relatief groot. Zo is in Boxmeer een flinke stijging te zien van bedreiging en mishandeling (van 14 naar 20). Ook vonden meer overvallen en straatroven plaats. In Cuijk nam het aantal mishandelingen juist af van 42 naar 26. In Cuijk daalde het aantal zaken van openlijk geweld zelfs van vijf naar nul. In beide plaatsen is het aantal woninginbraken lager dan het landelijk gemiddelde. Wel neemt in beide plaatsen de drugscriminaliteit toe. In Cuijk is ook sprake van meer wapenhandel.

Opmerkelijk
De statistieken in Gennep zijn opmerkelijk. Tot oktober vonden in Gennep twee moorden plaats (drie in 2018). Daarnaast nam het aantal mishandelingen toe van tien naar 26. Ook was er sprake van meer openlijk geweld tegen personen en bedreiging. Verder nam ook de wapenhandel in de Niersstad toe. Een toename van mishandeling staat niet op zich, want ook in buurgemeente Mook en Middelaar was sprake van een opvallende toename. Kreeg de politie in heel 2018 te maken met slechts één geval van mishandeling, in de eerste negen maanden van 2019 was dat al acht maal.

Opnieuw stijging
In Sint Anthonis stijgt de criminaliteit voor het vierde jaar op rij. Alleen al tot oktober werden 34 veelvoorkomende misdrijven geteld. Onder andere bedreiging, mishandeling en fietsendiefstal in het dorp namen toe. In Mill en Sint Hubert is sprake van een zelfde soort ontwikkeling. De meest voorkomende vorm van criminaliteit in Mill is echter vernieling. Dit jaar waren er al 17 zaken. Ook was er een lichte toename van openlijk geweld en drugshandel.
In alle genoemde gemeenten ligt het aantal woninginbraken lager dan het landelijk gemiddelde.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant