Bezorger Jac de Best levert de warme maaltijd van Tafeltje Dekje af bij mevrouw Zeegers. (Foto: Carel Thijssen)
Bezorger Jac de Best levert de warme maaltijd van Tafeltje Dekje af bij mevrouw Zeegers. (Foto: Carel Thijssen)

Mee op pad met 'Tafeltje Dekje' in Boxmeer: Elke dag de warme maaltijd aan huis

Human Interest 1.005 keer gelezen

BOXMEER | De warme hap aan huis. Daarvoor zorgen de vrijwilligers van Tafeltje Dekje in alle kerkdorpen van de gemeente Boxmeer. Zij leveren bij ruim zestig klanten in het dorp Boxmeer zelf – en een paar in Sambeek – een prima maaltijd af aan de voordeur. Elke dag, zeven dagen in de week, tussen half twaalf en half een. Een dagje mee met maaltijdbezorger Jac de Best.

Als de kleine vrachtwagen van de leverancier uit Malden vanaf de Beugenseweg in Boxmeer het terrein van zorgcentrum Madeleine op draait, staan de maaltijdbezorgers al bij hun auto's klaar. Een paar tellen later worden drie flinke pallets vol kant-en-klare warme maaltijden afgeladen. De grijze dozen met donkerblauwe deksels worden overgeladen in de kofferbak van de eigen auto's. Geroutineerd en praktisch. Precies volgens de te rijden route. Met bij elke doos het adres van de klant. Tafeltje Dekje in Boxmeer, en een stukje Sambeek, bestaat uit drie routes: centrum, noord-west en Boxmeer-Sambeek. Die laatste route neemt Jac de Best deze week voor zijn rekening. We draaien het terrein van Madeleine af en komen direct bij het eerste adres: de Orangerie. Met een vriendelijk 'goedendag' en 'eet smakelijk' wordt de maaltijd afgeleverd. Bij het nieuwe appartementencomplex aan de Inleg staat de volgende klant, een goedlachse heer van ongeveer 70, al te wachten bij de liftdeur. Als hij zijn nieuw middagmaaltje heeft ontvangen, kuiert hij tevreden terug richting zijn appartement. Met een gezicht van 'daar zullen we eens lekker van gaan smikkelen'.

Volgende halte: Weijerstaete. Hier moet op zes adressen geleverd worden. Voor de ervaren bezorger een eenvoudig klusje, voor de volgzame verslaggever een tocht door een doolhof. Lift in, drie hoog, gang door, trappetje op, linksaf, deur door, hoekje om. "Ja, hier moeten we zijn", lacht Jac. Ook hier wordt de bestelling in dank aanvaard. Via weer een andere sluiproute komen we terug in de lange, brede gang. "En nou krijgen we een snuupke", voorspelt de bezorger. "Da's vaste prik bij mevrouw Zeegers". Een vriendelijke dame op leeftijd opent de deur en gaat ons voor naar de woonkamer, waar een lege doos geruild wordt tegen een gevuld exemplaar. Als de deal gesloten is, trekt de dame de koelkast open en tovert een schaaltje vol lekkernijtjes tevoorschijn. Voor de bezorger. Ja, die meneer mag ook iets pakken.
Ook de andere leveringen in Weijerstaete gaan vlotjes. Op één adres staat de lege doos op een tafeltje naast de voordeur. Aanbellen hoeft niet, gewoon de nieuwe maaltijd neerzetten. "Dat is op dit adres de afspraak", zegt Jac de Best. "Maar als die lege doos er niet zou staan, dan komen we in actie. Dan kan er iets niet in orde zijn. Gelukkig gebeurt zoiets zelden of nooit, maar als maaltijdbezorger hebben we ook een extra taak. Die van sociale controle. Als er iets niet klopt, dan belt de bezorger mij. Ik heb als coördinator van elke klant een contactpersoon, die ik kan bellen."

Als de laatste maaltijd van die dag afgeleverd is, op de Sambeekse Hei, zit voor bezorger Jac de klus er weer op. Morgen weer een nieuwe ronde. "We hebben voor Boxmeer en Sambeek ongeveer veertig bezorgers", vertelt Jac de Best. "Elke bezorger komt één keer in de zes weken aan de beurt. Hij of zij rijdt dan een week lang de opgegeven route. De bezorgers zijn vrijwel allemaal 70-plussers. Maar er zijn er ook van boven de 80. Mensen die er al vanaf het begin bij zijn. Die hebben in die jaren duizenden en nog eens duizenden maaltijden bezorgd. Die willen er graag een keer mee stoppen, gewoon omdat het bijna niet meer gaat. Het zou goed zijn als we er een aantal nieuwe bezorgers bij krijgen", benadrukt De Best, die ook net de 80 heeft aangetikt. "Of ik er ooit zelf gebruik van zal maken? Weet je, koken is een van mijn grootste hobby's. Dat wil ik graag zo lang mogelijk blijven doen. Maar wat Tafeltje Dekje betreft. Ik zou het fijn vinden als iemand straks het werk van me overneemt".

Tafeltje Dekje is al 25 jaar de maaltijdvoorziening voor met name ouderen in de gemeente Boxmeer. Het vrijwilligerswerk valt onder de vleugels van de SWOGB, de Stichting Welzijn Ouderen Gemeente Boxmeer. De bezorging wordt gedaan met de eigen auto van de vrijwilliger, die een kilometervergoeding ontvangt. Belangstellenden, die maaltijdbezorger willen worden, kunnen contact opnemen met Jac de Best, telefoon 06-43566902.

Dit artikel verscheen op dinsdag 28 januari op de Seniorenpagina van de SWOGB.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant