Buurtbemiddeling, een actieve manier in conflictbestrijding (foto: www.buurtbemiddelinglvc.nl)
Buurtbemiddeling, een actieve manier in conflictbestrijding (foto: www.buurtbemiddelinglvc.nl)

Buurtbemiddeling in Land van Cuijk: 'Een conflict met de buren kan iedereen overkomen'

Human Interest 987 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | "Het kan iedereen overkomen", aldus Froukje Drent: "Een conflict met de buren." Froukje is coördinator Buurtbemiddeling in het Land van Cuijk bij Sociom. "Buurtbemiddeling is de eerste hulp bij burenruzie. Toch kunnen mensen zelf ook al wat doen om positief contact met de buren te hebben en te houden."

"Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Bijvoorbeeld, groet je buren als je ze tegenkomt. En als je net bent verhuisd, stel jezelf dan voor aan je nieuwe buren en maak een praatje. Maak ook kennis met buurtgenoten die niet direct naast, boven of onder je wonen. Daarvoor hoef je echt niet meteen een buurtborrel te organiseren (hoewel dat natuurlijk wel een heel leuk initiatief is). Groeten kan ook tijdens het uitlaten van de hond, of als je met je kinderen op het speelplein zit. In de buurt bij buurtgenoten een kaartje in de brievenbus gooien, is ook een optie. Dit laatste is zeker handig als een feest wordt georganiseerd of er vindt een verbouwing plaats. De ervaring leert dat er vaak voldoende begrip wordt getoond om te snappen dat deze 'overlast' van voorbijgaande aard is. Bij bepaalde werkzaamheden in de tuin (plaatsing van een schutting, snoeiwerkzaamheden e.d.): leg het even uit aan de buren. Ook eens aan hen vragen of zij zich soms aan iets storen, kan ervoor zorgen dat 'de kou uit de lucht' blijft. Rekening houden met elkaar is op deze manier een kleine moeite. Natuurlijk, niet iedereen heeft behoefte aan regelmatig contact met de buren maar elkaar informeren als het nodig is, elkaar groeten zijn contactmomenten waardoor het dagelijkse leven net wat prettiger verloopt", legt Froukje uit.

Soms is het toch nodig
Helaas valt het niet altijd te voorzien en kunnen conflicten ontstaan die het woonplezier beïnvloeden. Bij vroegtijdig contact met Buurtbemiddeling kan vaak voorkomen worden dat een situatie uit de hand dreigt te lopen. Buurtbemiddelaars geven informatie en advies. Zij begeleiden in de gesprekken en bemiddelen tussen de partijen. Ook zullen buurtbemiddelaars na enige tijd informeren of een en ander naar tevredenheid is opgelost.

Advies nodig
Vragen of advies nodig? Neem dan contact op Buurtbemiddeling Land van Cuijk, coördinator Froukje Drent via froukjedrent@sociom.nl of info@buurtbemiddelinglvc.nl. Telefonisch informatie inwinnen kan via tel. 0485-700 500. Of kijk op www.buurtbemiddelinglvc.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant