Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
COLUMN

'Als angstige hazen staren de raadsleden in de koplampen'

Column 761 keer gelezen

Ze kregen behoorlijk de deksel op de neus, vorige week in Mill. Hoe kan het toch dat mensen die om het hardst schreeuwen dat ze "het volk" vertegenwoordigen zo ontzettend slecht in de gaten hebben wat "dat volk" wil? Zoiets heet het missen van een politieke antenne. Dat is een soort sensor waarmee je kunt voelen wat er enerzijds onder de bevolking leeft en anderzijds kunt inschatten hoe de hazen lopen.

De politicus die meent dat hij het wel zonder dat ding redt, gaat doorgaans flink op zijn bek. Menig minister en staatssecretaris kon daardoor zijn/haar biezen pakken. Helaas, een gemeenteraad zonder politieke antenne kan gewoon blijven zitten. Maar dat voelt niet lekker. Met een enorme opkomst en een overweldigende meerderheid hebben de inwoners van de gemeente Mill aan hun raadsleden laten weten dat ze er al die jaren totaal naast hebben gezeten. Een fraai stukje democratie, pijnlijk voor de wijsneuzen.
Echter, verbaas u niet: het kan nog erger. In Grave zagen ze hoe het Mill verging, maar daar blijven ze als angstige hazen in de koplampen van de razendsnel naderende herindeling staren. Als ze vóór 1 februari zich melden, kan het nog tamelijk probleemloos. Je zou zeggen dat het wel duidelijk is wat ze in de spoedvergadering van deze week moeten besluiten. Wat de bevolking wil kunnen ze na 'Mill' inschatten. Zeer opmerkelijk: de kleine dorpen die doorgaans het hardst jammeren dat ze niet gehoord worden, stemden het hardst voor samenvoeging. En door een wakker geschrokken CDA is er inmiddels een grote meerderheid in de Graafse raad vóór herindeling.
Maar waarom zouden ze nu ineens helder gaan redeneren? Eerst besloten ze tegen. Na veel heisa werd vervolgens beloofd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 (!) een referendum te houden. En nu zou er eentje in mei komen. Dat gedoe doet me denken aan iemand die besluit de aanschaf van een nieuwe auto nog twee jaar uit te stellen, omdat tegen die tijd de autoradio wel aan vervanging toe zal zijn.
Dit kost veel extra geld, enorme ergernis (niet op de laatste plaats bij de andere gemeenten) en veel gedoe hoe ondertussen de tent draaiende te houden. Met als enige allesoverheersende zekerheid: het gaat gebeuren.
Dom? Eigenbelang (behoud van zetel of wethouderspluche)? Koppig? Arrogant? Laten we het netjes houden: typisch gevalletje van een kapotte politieke antenne.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant