De wagenbouwers van Witte Gij’t. Vanaf links Tom Thijssen, Rob Thijssen, Robert Bergmans en Benjo Siroo. (foto: Jos Gröniger)
De wagenbouwers van Witte Gij’t. Vanaf links Tom Thijssen, Rob Thijssen, Robert Bergmans en Benjo Siroo. (foto: Jos Gröniger)

Witte Gij't graag geziene deelnemer aan Boksmer praolt en straolt

Carnaval 1.768 keer gelezen

BOXMEER/HAPS | De lichtjesoptocht Boksmer praolt en straolt viert het vierde lustrum. Op zaterdagavond 22 februari trekt de verlichte carnavalsstoet voor de twintigste keer door de Boxmeerse straten. Onder de deelnemers uit het Land van Cuijk en Noord Limburg is ook titelverdediger Witte Gij't uit Haps en omgeving weer van de partij.

Door Jos Gröniger

De ervaren deelnemers vertellen samen met Rinie van Raay (van de optochtorganisatie) op een gure zaterdagmorgen over het bouwen van een carnavalswagen en de organisatie van de bijzondere optocht van de Boxmeerse Carnavalsvereniging De Geitenbok. Dat gebeurt op de bouwplaats bij het bedrijf van veehouder Frank Loeffen in Haps. "We zijn blij dat we steeds bij Frank mogen bouwen", zegt Rob Thijssen. "Want het valt voor wagenbouwers niet mee een plaats te vinden waar de wagen mag staan. Het is ook een van de redenen dat het aantal wagenbouwers terugloopt." Rob Thijssen is met broer Tom een van de zeven actieve bouwers van de groep. "We zijn in de optochten met meer mensen, maar wij zijn net wat meer technisch onderlegd", zegt Robert Bergmans.
Witte Gij't veroverde in 2019 de eerste prijs met 'We slepen je voor het gerecht' en verdiende daarmee 2.000 euro. "De optochtdeelnemers kunnen bij ons grote prijzen winnen", zegt Rinie van Raay. De prijzen verleidt deelnemers ertoe alles uit de kast te halen. "Het zorgt er mede voor dat de kwaliteit groot is", vervolgt Van Raay.
De winstpremie is voor Witte Gij't een welkome tegemoetkoming in de kosten. "We bouwen alles zoveel mogelijk zelf", zegt Robert Bergmans. De Hapse groep is niet roomser dan de paus en koopt ook wel eens een onderdeel in. "Kijk, dat schuimrubber hebben we gekocht, maar verder hebben we aan deze wagen nagenoeg als zelf gemaakt", zegt Benjo Siroo, die het schilderwerk verzorgt, "Iedereen heeft zo zijn specialisme."
Het nieuwe idee geven de bouwers niet prijs. "We hebben dit jaar een zelfrijdend voertuig. Een heftruck zorgt voor de aandrijving. Daardoor is geen tractor nodig, en krijgt de wagen extra aandacht." De tweeënhalve kilometer aan lichtsnoer zorgt voor een fraai effect. "We gebruiken diverse kleuren, en dat maakt het nog mooier", zegt Rob Thijssen, die vertelt dat goed te zien is welke creaties gekocht zijn of zelf gebouwd. "Als het lichtsnoer niet op lastig bereikbare plaatsen zit, weet ik genoeg."
Witte Gij't neemt deel op carnavalszaterdag aan Boksmer praolt en straolt, en trekt op andere dagen in onder andere Mill en Sint Hubert mee. "We kunnen niet al te ver weg want de maximum snelheid ligt rond dertien kilometer per uur', zegt Tom Thijssen. De lichtjesoptocht vindt plaats op zaterdagavond 22 februari en trekt door het centrum van Boxmeer. De stoet trekt jaarlijks ruim 20.000 toeschouwers. Meer informatie via www.degeitenbok.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant