Aanwonenden Verdeliet in Cuijk-Noord zijn fel gekant tegen uitbreiding van de wereldtuin en vrezen verdere toename van de overlast.
Aanwonenden Verdeliet in Cuijk-Noord zijn fel gekant tegen uitbreiding van de wereldtuin en vrezen verdere toename van de overlast. Foto: Martijn Schwillens

Aanwonenden Verdeliet in Cuijk-Noord gekant tegen uitbreiding wereldtuin

Algemeen 1.190 keer gelezen

CUIJK | Aanwonenden van Verdeliet in Cuijk-Noord zijn fel gekant tegen plannen van de gemeente Cuijk om de wereldtuin structureel uit te breiden. Tijdens de commissievergadering afgelopen maandag sprak een aantal bewoners al in tegen deze plannen. Zij vrezen voor een toename van de overlast. "Onze wijk heeft al één wijkaccommodatie (MFA De Valuwe). Dat is meer dan voldoende", zegt Richard Jansen.

Jansen spreekt naar eigen zeggen namens meerdere bewoners van de Toermalijnlaan, die sinds de komst van Verdeliet last hebben van parkeerproblemen en geluidsoverlast. "We hebben nooit een keuze gehad. Het werd aan aanwonenden verkocht alsof Verdeliet iets tijdelijks zou zijn, maar inmiddels is gebleken dat ze al die tijd al plannen hebben gehad om Verdeliet blijvend onderdeel te laten zijn van het gebied dat nu ontwikkeld gaat worden en ook nog eens groter mag worden", vervolgt Jansen, die aangeeft dat aanwonenden al langer bij de wijkraad en gemeente klagen over parkeer- en geluidsoverlast. "Dat wordt altijd afgedaan als wat auto's meer of hooguit wat incidentele gebeurtenissen, maar in de praktijk vinden met grote regelmaat activiteiten plaats. De straat staat dan vol met auto's en niet zelden horen we om elf uur 's avonds nog herrie uit het pand komen. Dat is ongewenst. Als Verdeliet mag uitbreiden, zal dit alleen nog maar erger worden. De bezoekersaantallen rijzen nu al de pan uit."
Op het gebied waar voorheen het Merletcollege was gevestigd, moeten in de toekomst woningen en een nieuwe sporthal komen. Ook moet Verdeliet structureel kunnen uitbreiden naar in totaal 1.400m2. Voor het bruikleen betaalt de wereldtuin één euro aan de gemeente Cuijk. "Verdeliet is een mooie subsidietrekker, dus ik snap de gemeente wel, maar het is allang geen wereldtuin meer. Het is een stadstuin met een gebouw waar het hele jaar door, overdag, 's avonds en in de weekenden, evenementen plaatsvinden."
Een woordvoerder van de gemeente Cuijk laat weten dat er nooit klachten zijn geregistreerd. " Daar waar er in het verleden sprake was van parkeeroverlast tijdens een bijeenkomst/evenement bij Verdeliet, werd dit opgelost door bijvoorbeeld het opvangen en begeleiden van de bezoekers en-of door verduidelijkende bebording." De gemeente Cuijk erkent de overlast. "Maar de plannen hoeven niet te worden gewijzigd, omdat al rekening is gehouden met de door omwonenden ervaren parkeeroverlast (er komen extra parkeerplaatsen op terrein van Verdeliet)."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant