Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
COLUMN

'Land van Cuijks instituut, gesubsidieerd en wel, voor 'normaal doen''

Column 324 keer gelezen

Laat ik klip en klaar zijn: ik ben voor het goede in de mens. En voor sociaal-doen, althans meestal, want af en toe is het ook wel lekker een klein beetje a-sociaal te doen, al is het maar voor de grap of om een beetje te jennen.

Maar ik kan er ook jeuk van krijgen. Van dat sociaal doen. Er lopen er in mijn omgeving die altijd zó aardig zijn, zó voorkomend, zó behulpzaam en zó begripvol, dat ik er narrig van word. Hoe houd je zoiets de hele dag vol? Ja zelfs 24 uur, want als hen 's nachts een scheetje ontsnapt, dan maken die nog voordat de ruft onder de lakens vandaan komt hun partner voorzichtig en lief wakker om 'sorry' te zeggen, een lief kusje te geven en uit te leggen dat het echt per ongeluk gebeurde.
Doe een beetje normaal!

Als je je buurman buiten ziet, zeg je even goeiedag. Of maak je even kennis als je net verhuisd bent. En als je aan het verbouwen slaat of er een feestje aan zit te komen, dan laat je dat de buurman en –vrouw even weten. Vind ik normaal. Laatst nog aan de buurvrouw gevraagd of ik wat takken van mijn boom moest halen. Zó normaal ben ik, heus.

Vorige week liep ik godsgruwelijke jeuk op. Wat las ik? Sociom is een stichting die een vette kluif heeft aan het organiseren van het welzijn van ons allen hier. Hun jongste bedrijfstak heet buurtbemiddeling. Bestaat een professioneel ogende website voor. Speciaal getrainde welzijnswerkers maken serieus werk van de dingen die ik net als 'normaal doen' beschreef. Die afgestudeerden kun je dus te hulp roepen als er hommeles is met de buurman of buurvrouw.
Een Land van Cuijks instituut, gesubsidieerd en wel, voor 'normaal doen'. Hoe erg zijn we de weg kwijt? Klagen over wat 'ze' allemaal doen met 'mijn' belastingcenten, hoor je mij niet snel doen. Maar dit tart mij.

Totdat ik twee dagen later een goede vriend in razernij hoorde vertellen over de ellende deze zomer met een buurman die zijn vuurkorf op de verkeerde momenten en op de verkeerde manier en heel erg vaak bij verkeerde windrichting aansteekt.

Erover praten lukt niet want de buurman vindt het met dat takkewijf van hem zo gezellig. Ik heb hem gewezen op Buurtbemiddelinglvc.nl. Het enige wat ik kon bedenken.

Koos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant