De Zwaluw is hard op weg zich te handhaven in de vierde klasse. 'We liggen op schema.'
De Zwaluw is hard op weg zich te handhaven in de vierde klasse. 'We liggen op schema.' Foto: Jeff Meijs/Voetbal-shoot.nl

'Als De Zwaluw zich handhaaft, is ook mijn laatste klus geslaagd'

Voetbal 517 keer gelezen

OEFFELT | Frans van Deinsen is een tevreden man. De Wijchenaar is bezig aan zijn eerste en tevens laatste seizoen bij De Zwaluw, dat onder zijn coaching hard op weg is om zich te handhaven in de vierde klasse H. Prima voor een promovendus. "Ik zit 35 jaar in het vak en wil in de weekenden vrij zijn. Als we ons handhaven, dan heb ik ook mijn laatste klus prima gedaan", lacht Van Deinsen.

Door Martijn Schwillens

"De Zwaluw is vorig seizoen via de nacompetitie gepromoveerd en dat was zeker aan het begin van het seizoen goed te merken. De spelers zaten nog wat in de flow, maar er werd van iedereen een tandje extra gevraagd. Zowel op de trainingen als in de wedstrijden. Daardoor hebben we op een gegeven moment wat blessures gekregen, zoals Stijn Jansen (keeper) en Harm Thielen. Als dat soort jongens wegvallen, dan merk je dat dat net iets teveel is voor deze groep. Die wedstrijden verloren we dan ook", kijkt Van Deinsen terug op de eerste seizoenshelft.

Op schema
Na de winterstop kwam De Zwaluw al driemaal in actie. Die duels (tegen DSV, SCMH en SCV'58) leverden zeven punten op. "Uitstekend", lacht de 66-jarige oefenmeester. "We liggen op schema. De doelstelling is ons zo snel mogelijk veilig spelen, maar wel met leuk voetbal en veel strijd. Of beter gezegd, eerst strijd en dan proberen te voetballen. Ons spel wordt steeds beter", verzekert Van Deinsen, die afgelopen zomer een nieuw spelsysteem introduceerde in Oeffelt. "Daar hebben de jongens ook aan moeten wennen. Een 4-2-3-1-systeem, waarbij de spelers aan de zijkanten in balbezit de vrijheid krijgen om mee te gaan. Daar hebben onze tegenstanders vaak problemen mee. Met Rinze Verhoeven (18) heb ik er dit jaar ook een hele leuk spits bijgekregen. Die doet het erg goed. Sowieso zijn we dit seizoen geen enkele wedstrijd weggespeeld. Tegenstanders gaan soms echter wat effectiever met de kansen om dan wij."

Trainerspensioen
Van Deinsen begon afgelopen zomer aan zijn eerste seizoen op sportpark De Hogehoek. Het bevalt goed, maar toch wordt hij na dit seizoen opgevolgd door Michel van de Venn (nu Achates). "Ik zit 35 jaar in het vak en werk bij de NS ook nog 40 uur in de week. Elke dinsdag en donderdag verplichtingen plus elke zondag op pad. Ik vond het tijd om met trainerspensioen te gaan en wat anders te gaan doen in de weekenden", verduidelijkt hij. "Ik ben begon in Rozenburg, waar ik ook gevoetbald heb. Laten in de regio Zevenaar gewoond en getraind en daarna volgde de regio Wijchen, waar ik onder meer drie jaar AWC heb getraind. De Zwaluw is pas mijn eerste klus ten zuiden van de Maas. Een hele leuke voetbalregio. Gemoedelijk, al heb ik het eigenlijk overal waar ik gezeten heb wel naar mijn zin gehad."
De Zwaluw wil de Wijchense coach achterlaten als vierdeklasser. "Mijn opvolger krijgt te maken met een jonge spelersgroep, want er zijn een paar ervaren krachten bezig aan hun laatste seizoen. Dat merk je ook aan hun beleving. Zij willen nog iets neerzetten voor de talenten die doorstromen", besluit Van Deinsen.

Programma vierde klasse H:
Achilles Reek    -     VV Gassel     
Constantia    -     SCMH     
DSV    -     SCV '58     
Festilent    -     SV Milsbeek     
Juliana Mill    -     VV SIOL     
Toxandria    -     VIOS '38     
De Zwaluw    -     SES

Stand vierde klasse H:
1. Festilent 14-30
2. SV Milsbeek 13-28
3. SCMH* 13-26
4. Constantia 12-25
5. Achilles Reek 13-24
6. DSV 13-20
7. Juliana Mill 12-19
8. SIOL 12-17
9. De Zwaluw 12-14
10. Gassel 13-14
11. SES 13-13
12. Toxandria 13-10
13. VIOS'38 12-5
14. SCV'58 13-3

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant