Aandacht voor technologische ontwikkelingen (domotica) in de technieklessen
Aandacht voor technologische ontwikkelingen (domotica) in de technieklessen

Scholen krijgen 1,8 miljoen euro voor versterking techniekonderwijs

Onderwijs 404 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Er is een groeiende behoefte aan goed technisch geschoolde medewerkers in deze regio. Scholen, vakopleidingen en bedrijven in het Land van Cuijk en Noord-Limburg werken samen aan sterk regionaal techniekonderwijs. Van basisschool via het voortgezet onderwijs naar een technisch mbo: kinderen inspireren en verleiden tot een toekomst in de techniek. De eerste plannen liggen op de plank om te realiseren gesteund door een subsidie van ruim 1,8 miljoen euro van het ministerie van OCW.

Kinderen goed voorbereiden op hun toekomst en een plek op de arbeidsmarkt in de regio Land van Cuijk en Noord-Limburg. In de industrie, bouw, installatietechniek en ict is grote vraag naar technische mensen. Scholen, vakopleidingen en bedrijven zetten zich samen in om de uitstroom naar het technisch mbo te vergroten. "Sleutelwoorden in onze aanpak zijn inspireren en verleiden", zegt Berita Cornelissen, rector van Metameer. De school is samen met de vo-scholen Elzendaalcollege en Merletcollege betrokken bij het project 'Sterk Techniekonderwijs'. "We doen dit samen met het basisonderwijs, speciaal onderwijs de Korenaer, praktijkschool in Boxmeer, de vakopleidingsbedrijven, het mbo en het bedrijfsleven. Samen staan we sterk."

Techlabs
Wat zijn de plannen? Vanaf groep 7/8 komen kinderen al in aanraking met techniekonderdelen. Ze volgen gastlessen op het vmbo. De vo-scholen gaan techlabs realiseren. Alle vmbo-leerlingen oriënteren zich in de techniek door bijvoorbeeld een bezoek aan TechnoPromo, door verschillende vormen van stages in het bedrijfsleven. Samen met het bedrijfsleven komt er een regionale stagebank en website. In de technieklessen is ook nadrukkelijk aandacht voor robotica en domotica. Want de moderne wereld vraagt om hedendaagse toepassingen in bijvoorbeeld het klimaatvraagstuk, voeding en techniek in de zorg.

Doorlopende leerlijn
De samenwerking heeft ook als doel de doorstroom te vergroten. Projectleider Eelco Basten van het Elzendaalcollege licht toe: "We willen leerlingen inspireren en laten zien wat er allemaal in de techniek mogelijk is. Leerlingen komen vanaf de basisschool tot aan het laatste jaar in het voortgezet onderwijs op verschillende momenten en plekken in aanraking met allerlei vormen van techniek. Met als uiteindelijke doel een hogere uitstroom naar het technisch mbo."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant