Helma Pluk.
Helma Pluk.

Column Helma Pluk: 'Een kijkje in het leven van…..'

Column 1.168 keer gelezen

Wat doet een gemeenteraadslid nu eigenlijk, is dit een "echte baan", waarom wil ik raadslid zijn, wat hoop ik te bereiken? Vragen waar ik graag antwoord op geef om u als lezer van de Maas Driehoek een kijkje te geven in het leven van een gemeenteraadslid.

Laat ik me eerst voorstellen: ik ben Helma Pluk, 50 jaar en raadslid en fractievoorzitter van de lokale partij Algemeen Belang Cuijk. Ik ben opgegroeid in de Valuwe, gevolgd door tienerjaren in Vianen. Ik woon al bijna mijn hele leven in Cuijk, op dit moment samen met mijn man Wim in de Heeswijkse Kampen. Naast mijn rol als gemeenteraadslid, werk ik aan het Radboudumc in Nijmegen als docent Biochemie en coördinator van het onderwijs voor onder andere Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen.
Gemeenteraadslid zijn is namelijk geen "echte baan", het is meer een uit de hand gelopen "hobby" waarvoor je wel een vergoeding krijgt maar wat ik vooral doe omdat ik daar voldoening en plezier uit haal, omdat ik graag wat wil betekenen voor onze gemeente. Luisteren, meedenken, belangen afwegen en beslissen; om zo richting te geven aan wat er in Cuijk en de kerkdorpen uitgevoerd wordt om fijn te kunnen leven, wonen en werken, om een sociale gemeente te blijven.

Gemiddeld ben ik daar ca. 10 uur in de week mee actief. En hoe ziet zo'n week er dan uit? Dat is bijvoorbeeld, dossiers lezen om te kunnen beoordelen of de voorstellen van het college wel "hout snijden". Is een voorstel gebaseerd op feiten, is de aanpak een oplossing, is er voldoende overleg geweest met betrokkenen (inwoners, verenigingen, professionals, etc.)? Verder vergaderen, met de partij, waar we ook ophalen wat er leeft bij onze achterban. Waar we, omdat we een lokale partij zijn, ons volledig kunnen richten op wat er van belang is voor onze inwoners. Zonder opgelegde standpunten vanuit de landelijke politiek. Is aanpassing van een voorstel nodig, of een oproep om het college te sturen? Bijvoorbeeld, vorige week onze oproep om budget in te plannen om de héle dorpskern Haps aan te pakken, en niet slechts een deel. En dan natuurlijk het debat in de gemeenteraad en commissies, om andere partijen over te halen om onze aanpassingen of oproepen te steunen. Als dat lukt, dan geeft dat veel voldoening.

Daarnaast is in gesprek gaan met inwoners een vast onderdeel in een week, dat kan persoonlijk zijn omdat mensen me aanspreken of per mail, of zoals mijn partijgenoot Jean via een "spreekuur".

U leest, het werk van een raadslid is divers en soms best veeleisend naast een reguliere baan. Waarom kies ik hiervoor? Dat is omdat ik er nog steeds, ook na 10 jaar in de gemeenteraad, energie van krijg. Omdat ik denk dat door mee te praten en te beslissen ik echt wat kan betekenen voor mijn leefomgeving. Wilt u mij wat meegeven of vragen? Mail naar raadslid.helmapluk@cuijk.nl

Helma Pluk
ABC Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant