Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Beoogde locatie voor een zonnepark aan de Sambeeksedijk.
Beoogde locatie voor een zonnepark aan de Sambeeksedijk. (Foto: Kees de Bruijn)

Sint Anthonis wil meerdere zonneparken realiseren

  •   keer gelezen

SINT ANTHONIS | Voor Nederland geldt dat de energietransitie nog een grote opgave is. De gemeente Sint Anthonis heeft de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn en verleent tot 2022 alvast medewerking aan enkele zonneparken.

Door Kees de Bruijn

Het is duidelijk dat Sint Anthonis met alleen zonnepanelen op daken haar doelstellingen om energieneutraal te worden niet gaat halen en dat de gevoeligheid en haalbaarheid van windmolens en bio-massa als energiebron ook een punt is. De gemeente kiest de komende jaren daarom ook voor de aanleg van grondgebonden zonneparken.

75.000 panelen
Aan de Sambeeksedijk in Sint Anthonis, tegen de A73 en Boxmeers grondgebied aan, komt een zonnepark met ruim 75.000 panelen op een oppervlakte van 22 hectare. De melkrundveehouderij binnen dit gebied zal gesaneerd worden. Ook wordt een zonnepark van 8 hectaren (20.000 panelen) gerealiseerd aan de Nieuweweg ter hoogte van de Gemertseweg in Oploo. Nabij de zonnepanelen legt zorgboerderij 'de Witte Hoeve' een pluktuin van 1 hectare aan. De vergunning voor een zonnepark geldt voor een periode van 25 jaar.

Maatschappelijk belang
De initiatiefnemers van de zonneparken leveren een bijdrage aan een op te richten gemeentelijk of regionaal omgevingsfonds. Inwoners van de gemeente krijgen ook de mogelijkheid te investeren in de zonneparken.
Zonneparken kunnen worden aangemerkt als een stedelijke ontwikkeling, in die zin dat de productie van elektrische energie een bedrijfsmatige activiteit vormt. De parken worden daarom zorgvuldig in het omliggende landschap geïntegreerd. Naast deze grote zonneparken wil de gemeente meewerken aan kleinschalige coöperatieve burgerprojecten, niet groter dan drie hectare.
Hoe de initiatieven van Sint Anthonis passen binnen een regionale klimaatstrategie zal binnenkort duidelijk worden.

Meer berichten