Struikelstenen in Uden.
Struikelstenen in Uden. Foto: Henk Lunenburg

D66 Cuijk pleit voor 'struikelstenen' om Joodse gemeenschap te herdenken

Algemeen 654 keer gelezen

CUIJK | D66 wil dat dat de gemeente Cuijk zogeheten 'struikelstenen' gaat plaatsen in het trottoir voor de huizen waar tussen 1940 en 1945 Cuijkse Joden zijn gedeporteerd of vermoord. "Subtiel en tegelijkertijd indrukwekkend", aldus D66-fractieleider Marielle van Zuilen.

Verschillende Nederlandse gemeenten, waaronder Gennep en Grave, kennen al 'struikelstenen'. Het gaat om kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat met daarin een korte tekst gegraveerd: 'Hier woonde(n) ...', gevolgd door geboorteplaats en -datum en daaronder de plaats waar hij of zij is omgebracht.
D66 heeft het college van B en W nu gevraagd of 'struikelstenen' een mogelijkheid zijn om de Joodse medebewoners te herdenken en of deze steentjes kunnen bijdragen bij de komende herdenking op 5 mei. In Cuijk is weinig bekend over het verleden van de Joodse gemeenschap. Een dergelijk initiatief kan hiertoe bijdragen, is het idee van Van Zuilen. Tevens wil D66 weten of de herdenking dit jaar -in tegenstelling tot in 2018 en 2019- kan plaatsvinden bij het Joods Monument. Eerder stelde PvdA Cuijk dat probleem al aan de kaak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant