Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
COLUMN

'Cuijkse Kroegetocht moet oppassen voor harde kern van de AA'

Column 2.120 keer gelezen

Het was me al vaak opgevallen hoe de deelnemers aan de Kuukse Elfkroegetocht bij het betreden van het slagveld eerst een Wees Gegroetje prevelen. En voor het nuttigen van een patatje oorlog slaan ze devoot een kruis. Immers, carnaval is een fijn katholiek feestje.

Nou vond ik het al langer een probleem dat ook niet praktiserende katholieken op de trein stappen naar Cuijk. Ook op de prinsenballen van St. Hubert en menig ander dorp worden wel eens ongelovigen gesignaleerd.
Hoe om te gaan met die verwarring? Waarom moesten we wachten tot een basisschool in Zevenaar vorige week op het idee kwam om carnaval voortaan verkleedfeest te noemen. Dit omdat carnaval een katholiek feest is en ze in Zevenaar in de gaten kregen dat er ook niet-katholieken in een boerenkiel kwamen aanzetten. Om de heidenen niet voor de kop te stoten moet, aldus directie en ouderraad, het katholiek getinte carnaval veranderen in Verkleedfeest. Eindelijk een beetje niveau, daar in de Liemers.

Dit biedt perspectief voor mij. Als tamelijk ongelovige schroomde ik immer om op de laatste dag van dit katholieke volksfeest af te reizen naar De Nölers. Ik zou het best een keer willen meemaken. Nou maar hopen dat ze snel tot inkeer komen. Want niet alleen de ongelovigen voelen zich gediscrimineerd. Er gaan geruchten dat de harde kern van de AA plannen smeedt om blokkades op te werpen voor de Kroegetocht. Een aanslag wordt overwogen.

Er is nog een hoop werk aan de winkel voor het leger der puristen. Veel meer dan ik ooit had gevreesd. Je gaat het pas zien als je het doorhebt, zei een begenadigd voetballer. En verdomd als het niet waar is. Ik kon nog net een vinger in mijn keel steken toen me vorige week uitleg werd gegeven over de moorkop. Ik had het eerste stukje bijna doorgeslikt. Zo fout!
Schuldgevoel vreet aan me. Neem me niet kwalijk, ik heb in mijn onbezonnen jeugd nog meegedaan aan het gentrijden! Wat dat is? In deze carnavalstraditie ging het er om wie van de jongemannen, gezeten op een paard, het eerst de kop wist af te rukken van een opgehangen gans.
Barbaars? Kijk naar je eige. Maandag wel naar het Vortums Veld? Naar de Metworstrennen. Kijk maar uit, de vegetariërs voelen zich met die meterslange worst, opgehangen bij de entree ernstig in de hoek gezet. Aanslaggevaar loert.

Koos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant