Jonge, mannelijke asielzoekers uit veilige landen zorgen al maanden voor overlast in Overloon en omgeving.
Jonge, mannelijke asielzoekers uit veilige landen zorgen al maanden voor overlast in Overloon en omgeving.

Van Soest: 'Met handen gebonden tegen overlast door asielzoekers rond Overloon'

Algemeen 1.701 keer gelezen

OVERLOON | De overlast die in groeiende mate wordt veroorzaakt door jonge asielzoekers in Overloon en omgeving heeft volgens CDA-fractieleider Twan Stiphout 'een dieptepunt bereikt'. "Een goede oplossing blijft uit en het aantal verdachte situaties en meldingen van inbraak en andere strafbare feiten neemt alleen maar toe."

CDA wil van de gemeente Boxmeer een plan van aanpak 'om dit probleem op te lossen en inwoners het gevoel van veiligheid terug te geven'. Stiphout vreest verder voor het draagvlak bij de lokale bevolking en wil nu een meldpunt voor laagdrempelige melding van overlast. Ook moeten concrete acties worden uitgezet en gecommuniceerd naar bewoners. Burgemeester Karel van Soest herkent de problematiek, maar moet toegeven dat de gemeente veelal met de handen is geboden. "We moeten constateren dat zo'n driehonderd jonge asielzoekers uit veilige landen in het hele land voor overlast zorgen. In Overloon gaat het om acht knapen, die ik tijdens carnaval ook een gebiedsgebod (moeten op AZC blijven, red.) opleg. Er wordt gewerkt aan een extra beveiligde toezichtlocatie waar de overlast veroorzakende jongeren in de toekomst naar toe kunnen. Zover is het helaas nog niet. Ik zou ze graag lik op stuk geven, maar dan moeten we wel de middelen hebben", aldus Van Soest. "Ik wil het inrichten van een speciaal meldpunt best onderzoeken, maar specifieke meldingen, foto's en filmpjes moeten óók bij de politie worden gemeld, anders kunnen zij er sowieso niets aan doen."

Sluiting beter
Voor de VVD is de maat vol en moet het asielzoekerscentrum in Overloon helemaal dicht. Door aanhoudende overlast, vergelijkbaar met Overloon, besloot de gemeente Weert deze week het AZC in die gemeente te gaan sluiten.

Lees meer hierover in De Maas Driehoek van dinsdag 25 februari.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant