Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
COLUMN

'Met zo'n gemeenteraad heb je heus geen Raad van Elf nodig'

Column 564 keer gelezen

Soms valt de werkelijkheid met geen fantasie te overtreffen. Dan is die komischer dan wat de tonproater kan bedenken, dan is die fantasierijker dan de dichter in zijn zielenroerselen kan beschrijven. Neem Grave. Met zo'n gemeenteraad heb je heus geen Raad van Elf nodig. Ik heb nooit een carnavalswagen gezien waarvan de satirische lading de waanzin in het Graafse ook maar in de verste verte benadert.

De gemeenteraad van Grave maakt het schrijven van een column overbodig, nee zelfs onmogelijk.
Vandaar dat ik nu slechts droogjes meldt wat die gemeenteraad vorige week heeft besloten.
Er is door de meerderheid een (ellenlange, kinderlijk geformuleerde, onduidelijke) motie aangenomen. Doel van de motie: in mei komt er een volksraadpleging met slechts één vraag: 'Bent u voor het behoud van de gemeente Grave?'
En wat als de tot radeloosheid gedreven Graafse bevolking in grote meerderheid niet kiest voor behoud? Tja, dan gaan ze weer discussiëren, want aansluiting bij Uden, Gemert of Wijchen vinden sommige raadsleden ook wel een goed plan. Dat die gemeenten al lang hebben aangegeven dat ze Grave niet willen, is in het zieltogende stadje nog niet doorgedrongen.
Waarom dan niet bij het Land van Cuijk aangesloten?
U mag het zeggen. Maar de meerderheid van de Graafse gemeenteraad heeft besloten dat de "misleidende" naam "Land van Cuijk" in die volksraadpleging niet mag vallen. Ja maar, hoor ik u stotteren, de rest van het Land van Cuijk heeft toch al besloten dat het Land van Cuijk gaat heten?
Tja…...
Enne, de minister, de provincie en de vier Land van Cuijks gemeenten hebben toch al geschreven dat Grave (in verband met wettelijke termijnen) in maart een besluit moet nemen? (Als de bevolking in mei niet blijkt te willen, wordt Grave uit de samenvoegingsplannen geschrapt.) Geen woord daarover in de raadsvergadering van vorige week, dus geen besluit in maart.
Tja… Dus wordt er een heel circus opgetuigd in Grave, zinloos en te laat. Het staat vast dat het niet in 2022 maar pas in 2026 bij het Land van Cuijk kan aansluiten. Op zich niet zo erg, laat weg, laat weg, laat ze in hun eigen sop gaarkoken. De vier Land van Cuijkse gemeenten geven samen heel wat minder geld uit aan carnaval dan Grave in zijn eentje aan deze carnavaleske vertoning.
Soms is de werkelijkheid erger dan ons aller fantasie, hemeltergend erger.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant