'Verboden Gebied', aangrijpende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.
'Verboden Gebied', aangrijpende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Foto: Stichting de Oude Schoenendoos

Fototentoonstelling en boek met aangrijpende verhalen uit 'Verboden Gebied'

Historie 524 keer gelezen

VIERLINGSBEEK | In heel Nederland vieren we dit jaar dat wij 75 jaar in vrijheid leven. De vrijwilligers van de Oude Schoenendoos hebben al in 2015 waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog verzameld. Deze verhalen, verteld door mensen uit onze eigen omgeving, zijn verwerkt in het boek 'Verboden Gebied'. In dit boek zijn ook foto's ter beschikking gesteld uit privébezit en van de oude Schoenendoos verwerkt.

In samenwerking met schrijfster Monique van de Zanden en oud-Vierlingsbekenaar Gerard Sonnemans is een gedetailleerd en op historische feiten gebaseerd verhaal geschreven waarbij er gebruik werd gemaakt van vele dagboeken, brieven, e.d.

Verboden Gebied
Aan bod komen oorlog, bezetting, evacuatie, onderduikers, bevrijding, wederopbouw. Het makkelijk leesbare boek bevat ruim 100 pagina's en hoort bij elke rechtgeaarde inwoner van Vierlingsbeek-Groeningen e/o betrokkene van de dorpen een mooie plaats te krijgen in de boekenkast of op de leestafel. "En zeker daar waar (achterklein)(klein)kinderen vragen hebben over toen… De gebeurtenissen in en om Overloon waren heftig en van korte duur. Langs de Maasdorpen was de angstperiode echter veel langer en dat had enorm veel impact op de bevolking. Vierlingsbeek-Groeningen was Verboden Gebied. De inwoners, die een half jaar rond hebben gezworven, waarbij zij bloot stonden aan razzia's en beschietingen, konden pas 14 maart 1945 weer terugkeren naar hun vernielde, leeggeroofde of platgebrande woningen", verduidelijkt Lucy Kusters, secretaris van Stichting de Oude Schoenendoos.

Aangrijpende verhalen
In het boek Verboden Gebied zijn nogal wat aangrijpende verhalen verzameld van mensen die het lijfelijk hebben meegemaakt. Het boek was een unieke mogelijkheid om de ervaringen van deze mensen die het meegemaakt hebben op papier te zetten. Het boek is herdrukt en dus weer te koop vanaf 14 maart (de dag dat betrokkenen hoorden dat zij weer terug konden keren, red.) bij Concordia waar een fototentoonstelling inclusief kinderwedstrijd en vrijheidsconcert met harmonie De Herleving plaatsvindt.
De fototentoonstelling is op zaterdag 14 maart van 13.00 uur tot 17.30 uur en op zondag 15 maart van 11.00 tot 15.00 uur. Het boek is daarna te koop bij Plus Verbeeten Vierlingsbeek en Overloon, bij de Oude Schoenendoos en bij van Boekhandel Dinter in Boxmeer. De prijs is 14,75 euro. Meer informatie via www.stichtingdeoudeschoenendoos.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant