Het NK Maasheggenvlechten beleeft zondag 8 maart de vijftiende editie.
Het NK Maasheggenvlechten beleeft zondag 8 maart de vijftiende editie.

NK Maasheggenvlechten beleeft 15e editie op zondag 8 maart

Landbouw / Visserij 553 keer gelezen

BEUGEN/OEFFELT | Op zondag 8 maart vindt in het natuurlandschap tussen Beugen en Oeffelt alweer voor de vijftiende keer het NK Maasheggenvlechten plaats. Ruim 40 teams nemen elk ongeveer 10 meter heg onder handen en vlechten die tot een fraaie en stevige vee-kerende heg. Een deskundige jury beoordeelt het werk. Na afloop ontvangen de winnaars de Gouden Hiep. Ook is er een prijs voor de heg die na het Kampioenschap van vorig jaar het beste is uitgegroeid.

De Maasheggen, in juni 2018 uitgeroepen tot 'UNESCO- Mens en Biosfeer-gebied', is een uniek landschap dat je nergens ter wereld zult aantreffen. In deze bijzondere omgeving vindt op 8 maart weer de strijd om de "Gouden Hiep" plaats. De winnaars van dit "Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten" gaan naar huis met deze felbegeerde wisseltrofee. Voorafgaand aan het kampioenschap treffen heggenvlechters uit verschillende Europese landen elkaar tijdens het internationaal heggenvlecht symposium dat op 6 en 7 maart georganiseerd wordt in het UNESCO Maasheggengebied. Op 8 maart laten Fransen, Belgen, Duitsers en Engelsen hun specifieke vlechtstijlen zien op een speciaal voor hen ingericht perceel op het kampioensterrein.
Hoe het heggenvlechten in zijn werk gaat, kunt U van dichtbij meemaken. Als U op zondag 8 maart vanaf 11 uur komt kijken, zijn de vlechters al een uurtje bezig met voorbereidend snoeiwerk. Rond 16 uur zullen alle ploegen klaar zijn met hun werk. Kort daarna is de jury aan het woord en volgt de prijsuitreiking.

Activiteiten voor de jeugd
De jeugdafdeling van IVN De Maasvallei zorgt voor verschillende leuke activiteiten voor de kinderen in de speciaal ingerichte tent. Er wordt brood gebakken bij het kampvuur, kinderen kunnen het vlechten leren met wilgentakken. En wat dacht je van een echte bever-expeditie met de boswachter in het Maasheggengebied.
In de tent is er verder veel aandacht voor de geschiedenis van de Maasheggen. Naast de kinderactiviteiten en de geschiedenis van het gebied zijn er nog meer activiteiten voor jong en oud. In de tent kan ook een hapje en een drankje worden gehaald.

Waar is het te doen?
Evenals vorig jaar is de locatie gelegen in de Maasweiden ten zuiden van de weg Oeffelt - Gennep (Maasbrug) en ten oosten van portaal de Vilt (Beugen). Voor bezoekers uit de directe omgeving geldt het advies: Kom met de fiets. Parkeren kunt u langs de provinciale weg van Beugen naar Oeffelt. Volg daarbij de aanwijzingen van de verkeersregelaars. Het parkeren en de toegang zijn gratis.
Meer informatie is te vinden op www.maasheggen.nl

Het NK Maasheggenvlechten beleeft zondag 8 maart de vijftiende editie.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant