Jos Nielen.
Jos Nielen. Foto: Joop Smeets

Column Jos Nielen: 'Fractievoorzitter...'

Column 750 keer gelezen

In 1997/1998 ben ik politiek actief geworden namens het CDA: in 1998 ben ik in de raad gekomen. Van 2002 tot 2014 heb ik als fractievoorzitter mogen functioneren. In 2014 ben ik wethouder geworden.

In november 2016 heb ik een herseninfarct gekregen en in augustus 2017 heb ik mijn werk weer opgepakt. Ik ben tot mei 2018 wethouder geweest.

Tijdens de verkiezingen in 2018 ben ik met voorkeurstemmen in de raad gekozen en ben ik weer raadslid geworden. Toen Marcel Thijssen naar de Provinciale Staten vertrok, ben ik weer fractievoorzitter geworden, wat wel weer een extra tijdsbeslag met zich mee brengt. Zo ben ik weer benoemd in de commissie Bestuur. Verder zijn de fractievoorzitters ook actief in het presidium, wat twee keer vergadert in een vergadercyclus (een vergadercyclus van 6 weken). Verder ben ik ook lid van het seniorenconvent, dat vertrouwelijk vergadert. Liefst zo min mogelijk, maar soms wil het college toch wel iets vertrouwelijks met de fractievoorzitters delen en dan worden we bij elkaar geroepen.

Vanaf de verkiezingen in 2018 ben ik ook nog voorzitter van de auditcommissie, die 2-4 keer per jaar vergadert. En ik ben vervangend voorzitter van de raad, voor het geval de voorzitter inhoudelijke agendapunten in de raad moet behandelen. Deze inhoudelijke agendapunten zijn in deze periode met name het herindelingsdossier, maar kunnen ook de gemeenschappelijke regelingen zijn. In die hoedanigheid was ik ook de voorzitter van de vertrouwenscommissie die de 2-jaarlijkse gesprekken voert met de burgemeester over zijn functioneren.

Als fractievoorzitter word je gevraagd om de bestuursvergaderingen van ons afdeling bij te wonen. We hebben in het Land van Cuijk nog 5 afdelingen, met ieder zijn eigen afdelingsbestuur. Verder word je gevraagd om tijdens de Algemene Ledenvergadering van onze afdeling over de politieke zaken te vertellen. Tenslotte is er een verticaal overleg, waarin de vijf Land van Cuijkse afdelingen 3-4 keer per jaar met de vertegenwoordiger van de Provinciale Staten, de waterschappen en met de vertegenwoordiger in de Tweede Kamer overleggen. En we worden regelmatig uitgenodigd door de Provinciale Staten om mee te overleggen.

De herindeling van ons Cuijk is per 1-1-2022 een feit, daartoe heeft de gemeenteraad van Cuijk inmiddels besloten. Ook Boxmeer, Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert hebben dat inmiddels besloten. In Grave wordt er op 14 mei een volksraadpleging gehouden en zijn we benieuwd wat de bevolking uiteindelijk beslist. Voor Grave is het te laat, zij kunnen per 1-1-2022 niet meer meedoen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant