Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
COLUMN

'Rijkswaterstaat wordt niet zenuwachtig van zoveelste motie over A77'

Column 665 keer gelezen

Nou is het niet sympathiek om 'The moment of Fame' van Han van Oort uit Cuijk te verstieren. Dat hij als Cuijks raadslid zich aan de anonimiteit wil ontrukken, verdient wel enig mededogen. Maar Han pakt het een beetje ongelukkig aan.

Hij heeft een motie ingediend in een beraad van gemeenteraadsleden van 17 Noord-Oost Brabantse gemeenten waarin wordt gepleit voor een doortrekking van de A77 van knooppunt Rijkevoort naar Uden. Daar valt wat voor te zeggen. Van zuid naar noord kunnen we hier prima uit de voeten met spoorlijn en snelweg. Maar als je richting de Brabantse hoofdstad of Eindhoven wil, dan wacht je een doolhof van plattelandswegen.
In 1986 werden we met de A73 al uit ons isolement in noordelijke en zuidelijke richting verlost. Naar Duitsland kunnen we sindsdien ook al via een fatsoenlijk verharde weg, nu richting het westen nog.

Met veel gehannes wordt nu geprobeerd het oost-westelijke verkeer in goede banen te leiden. Haps heeft al een rondweg, St. Hubert smeekt erom en zo zullen er nog wel een paar volgen.
Het is een jaarlijks terugkerend onderwerp, minstens sinds 2008 toen de Boxmeerse burgemeester Karel van Soest probeerde een lobby voor doortrekking van de A77 op te zetten. Sindsdien steekt dit euvel, middels moties en veel wilde kreten met regelmaat de kop op.
Maar ik heb niet de indruk dat ze bij Rijkswaterstaat of in de Tweede Kamer al zenuwachtig beginnen te worden. Simpelweg omdat er ongecoördineerd, soms ondoordacht en zeker niet overtuigend te werk wordt gegaan.
Ik lees dat Han van Oort en het Boxmeerse raadslid Judith Logtens staan te juichen omdat er nu al bijna een meerderheid voor die motie was. Bijna!

Han, Judith, Karel en al die andere roependen in de woestijn, zet een fatsoenlijke lobby op. Houd op met een motietje hier en een petitietje daar. Op deze wijze staat de A77 in 2050 nog niet bovenaan op Rijkswaterstaats prioriteitenlijst. Ze lachen jullie in Den Haag uit.
Allereerst moeten alle gemeenteraden met overtuigende meerderheid achter dit plan gaan staan, moeten de provinciebestuurders van Gelderland, Limburg en Brabant met de vuist op tafel slaan, moeten onze Tweede Kamerleden de blaren op hun tongen oreren en laat de grote bedrijven (Industriële Kring) meebetalen aan het schrijven van een gedegen plan.

Een motie van Han van Oort uit Cuijk (die nog niet eens een meerderheid kreeg) helpt niet.
Sorry, Han.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant