Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
COLUMN

'Een Blijf Van Mijn Lijf Huis voor weggestuurde burgemeesters'

Column 427 keer gelezen

Goed idee van die vier tussentijds opgestapte of op straat gezette burgemeesters om een praatgroepje op te richten. Het kan nooit kwaad jezelf eens goed achter de oren te krabben. En gedeelde smart is halve smart, ook voor een eenzame eerste burger.

Peter de Koning moest van de gemeenteraad opstappen in Gennep. Marleen Sijbers hield het in St. Anthonis voor gezien omdat het haar maar niet lukte om greep te krijgen op de politieke situatie aldaar. Ook de ex-en van Vlaardingen en Haaren sluiten aan bij dit zelfhulpgroepje van slachtoffers. Dat ze zich als slachtoffer beschouwen, lees ik uit het nieuwsbericht over hun praatgroep. Slachtoffer van een onmogelijke situatie. Tal van redenen worden aangegeven: te veel taken voor de burgemeester, sjoemelende wethouders of een onbetrouwbare gemeenteraad. Daar valt weinig op af te dingen. Die situaties bestaan, meer dan ons lief is.

Ik zie geen vrolijk clubje voor me. Een burgemeester leidt een eenzaam bestaan. De brave burger weet je wel te vinden als hij of zij je nodig heeft. Maar op zo'n moment geeft niemand thuis. Dan zoek je mede-slachtoffers op, mensen met wie je kunt praten, een soort Blijf Van Mijn Lijf Huis voor mishandelde burgemeesters. Daar vloeien tranen. Misschien dat een enkel glaasje wijn helpt. En een arm om je schouders van iemand die weet wat het is om de tent uitgegooid te worden. Misschien, ik zeg misschien, zullen ze door de tranen heen ooit nog toekomen aan de vraag of ieder ander daar ook zou zijn gesneuveld? Ik voorspel dat het antwoord op die vraag na de zoveelste therapeutische praat-bijeenkomst 'ja' zal zijn. Immers, alles wat ik lees over mogelijke oorzaken van hun voortijdige vertrek gaat over omstandigheden die buiten henzelf liggen. Essentieel voor de verwerking van het verdriet na een gedwongen vertrek is kennis van de oorzaak. Wat dat betreft staan Peter de Koning, de ex van Gennep, nog enkele stevige sessies te wachten. Want hij zegt nog steeds niet te weten of te snappen waarom hij weg moest.

Om dit praatgroepje vlot te trekken – vooral als het gaat om Peter de Koning - is het misschien toch handig als een afvaardiging van de gemeenteraad van Gennep eens een keer aanschuift in dit Blijf Van Mijn Lijf Huis. Wat dat betreft is Marleen Sijbers al veel verder in haar verwerking: het lag gewoon aan de bestuurscultuur in St. Anthonis.

Koos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant