Afbeelding
CORONAVIRUS

Alle evenementen met meer dan 100 bezoekers verboden

Algemeen Coronavirus 4.293 keer gelezen

VEGHEL | Premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport en RIVM-baas Jaap van Dissel hebben donderdagmiddag een persconferentie gegeven. Zij hebben besloten om een aantal extra maatregelen in te voeren. "Alle evenementen met meer dan 100 bezoekers zijn verboden tot en met dinsdag 31 maart", aldus de minister. Voor Veghel betekent dat onder andere dat de Halfvastenoptocht van de baan is. De scholen blijven voorlopig open. Voor Noord-Brabant komen er nog aanvullende maatregelen. 

Jaap van Dissel van het RIVM zegt dat de situatie in Nederland mogelijk aan het kantelen is. "We hebben niet meer exact grip op wat er zich afspeelt, daarom vonden we het nodig om aanvullende maatregelen te adviseren."

'Werk thuis'
Minister Bruins zegt dat mensen thuis moeten blijven als ze enige symptomen vertonen die kunnen wijzen op het Coronavirus. Neusverkoudheid, hoesten en koorts zijn symptomen. Die mensen moeten sociale contacten mijden. Ook roept hij iedereen op om zoveel mogelijk thuis te werken.

Scholen blijven open
De scholen blijven voorlopig open. Premier Rutte ziet geen reden om de scholen te sluiten of andere maatregelen te nemen. Jongeren zijn niet de groep met de hoogste risico's. "Wat ons ook tegenhoudt is dat de maatschappelijke gevolgen heel groot zijn. Ouders moeten dan ook thuis blijven. En die werken op plekken waar we ze heel hard nodig hebben, zoals in het ziekenhuis, bij de brandweer of de GGD", aldus Rutte. Hiermee gaan ze in tegen de Vereniging Schoolleiders. Zij deden eerder nog een oproep om alle scholen te sluiten. 

Sport
Alle voetbalwedstrijden zijn deze maand afgelast vanwege het Coronavirus. Dat geldt voor zowel het Betaald Voetbal als het amateurvoetbal.


De hele persconferentie is hier terug te zien.

Alle maatregelen van de Rijksoverheid op een rij:

- Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contacten. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.

- Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

- Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zo veel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.

- Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand): vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.

- Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.

- Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.

- Scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico's. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuisblijven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant