Afbeelding
CORONAVIRUS

Alle samenkomsten en evenementen verboden tot 1 juni

Algemeen Coronavirus 5.312 keer gelezen

VEGHEL | Alle samenkomsten en evenementen worden verboden tot 1 juni. Dat geldt ook voor evenementen met minder dan 100 personen. Dat maakte minister Ferd Grapperhaus afgelopen maandagavond bekend tijdens een persconferentie. Bovendien krijgen burgemeesters meer mogelijkheden om de maatregelen beter te handhaven. Zo kunnen er onder andere forse boetes worden uitgedeeld. Over de horeca en de scholen is nog geen beslissing genomen. Die volgt in een later stadium. 

Premier Rutte vindt de aanscherping van de maatregelen nodig. Hij ziet nog veel te veel mensen die zich niet houden aan de regels waaronder die van anderhalve meter afstand houden. 
De burgemeesters krijgen van Grapperhaus de mogelijkheid om op specifieke locaties, bijvoorbeeld op stranden en in parken een verbod op groepsvorming in te voeren. "Daarbij kunnen forse boetes (die kunnen oplopen tot 400 euro voor burgers) worden uitgedeeld als blijkt dat drie of meer personen niet anderhalve meter afstand tot elkaar houden en geen gezin zijn", aldus de minister van Justitie. Boodschappen moeten vanaf nu alleen worden gedaan.

Paaspop en 7th Sunday
Door de nieuwe maatregelen zijn de festivals Paaspop en 7th Sunday definitief van de baan. "We brengen rust door deze knoop door te hakken. De organisaties weten nu waar ze aan toe zijn", aldus Grapperhaus. Alle activiteiten rondom Bevrijdingsdag en Koningsdag gaan dus ook niet door.

Thuisisolatie
Gezondheidsminister De Jonge scherpt de maatregel rond thuisisolatie aan. "Als één gezinslid koorts heeft, blijft het gehele gezin thuis", zo zei hij maandagavond.

Lockdown
Premier Rutte hoopt met deze maatregelen een volledige lockdown te voorkomen. "Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten en neem niet je kinderen mee naar de supermarkt."

De aangescherpte maatregelen op een rijtje:
- Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.

- Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.

- Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.

- Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.

- Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.

- Casino's vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.

- Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.

- Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

- Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.

- De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant