Zakelijk directeur Bart Vaessen houdt een positief toekomstbeeld voor Schouwburg Cuijk tijdens de crisis.
Zakelijk directeur Bart Vaessen houdt een positief toekomstbeeld voor Schouwburg Cuijk tijdens de crisis.

'Schouwburg Cuijk zal weer gezond gaan draaien'

Algemeen 1.067 keer gelezen

CUIJK | Het zijn onzekere tijden. Door de corona-maatregelen van de overheid heeft theater De Weijer in Boxmeer helaas faillissement aan moeten vragen. Hoe gaat het dan met Schouwburg Cuijk? Wij vroegen het aan zakelijk directeur Bart Vaessen.

Door Moniek Jaspers

Bij Schouwburg Cuijk maken ze zich nog geen zorgen. "Het verschil is dat theater De Weijer afhankelijk was van de opbrengsten van de markt en het restaurant, die in deze periode uiteraard stilvallen", legt Bart Vaessen uit. "Wij worden gesubsidieerd door de gemeente Cuijk. Dankzij de steun van de overheid blijft ons huis overeind."

'Rampzalig'
De dichtbije toekomst is onduidelijk. Vaessen noemt de gehele situatie rampzalig. Er wordt hard gewerkt om de 50 geplande voorstellingen van dit seizoen te verplaatsen, maar het is moeilijk om een concreet beeld te geven van de programmering van dit jaar. "Het stroopt op. Wij kunnen geen vijftig voorstellingen in één maand uitvoeren en het is per voorstelling afwachten of deze later in het jaar nog draait. Dat hangt af van de afspraken tussen producent en artiest. Ook de programmering die we nu nog hebben staan is afwachten, omdat artiesten op het moment niet in staat zijn om te repeteren. Gelukkig zijn producenten ook op zoek naar een manier om de voorstellingen door te laten lopen. Bezoekers, producenten, artiesten en wijzelf zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We proberen elkaar te helpen ten dienste van het publiek", aldus Vaessen.

Angst
Vaessen vraagt zich ook af hoe de uiteindelijke heropening van Schouwburg Cuijk zal verlopen. Hij weet niet of het publiek zich na de crisis meteen weer naar het theater durft te begeven, omdat de angst boven de samenleving blijft hangen: "We weten niet wat het publiek wil. De schrik zit er goed in, maar wij hebben het vertrouwen dat Schouwburg Cuijk op langere termijn weer gezond zal draaien, zoals vanouds."

'Uitlaatklep voor creativiteit'
Ondanks sluiting blijft Schouwburg Cuijk een podium. Als het niet fysiek kan, dan maar digitaal. Daarom heeft Schouwburg Cuijk een oproep op Facebook gedaan om creatieve en kunstzinnige filmpjes omtrent de coronacrisis te mailen naar pr@schouwburgcuijk.nl. Vaessen: "Het mooie en unieke aan het theater is dat het één van de weinige kunstvormen is waar de artiest persoonlijk contact heeft met het publiek. Dat is nu helaas niet mogelijk. De filmpjes zijn daarom een mooie uitlaatklep voor creativiteit. Er zijn prachtige beelden uit voortgekomen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant