Vanaf 1 april mag het grondwater weer gebruikt worden voor het beregenen van graslanden.
Vanaf 1 april mag het grondwater weer gebruikt worden voor het beregenen van graslanden.

Grasland beregenen met grondwater weer toegestaan

Algemeen 275 keer gelezen

REGIO | De grondwaterstanden in Brabant staan eindelijk weer op normaal niveau. De waterschappen hebben zodoende besloten dat grondeigenaren per 1 april het grasland weer mogen besproeien. Uiteraard wel onder bepaalde voorwaarden.

Het heeft de afgelopen winter veel geregend, met name februari was een natte maand. Door de natte winter is het grondwaterpijl weer op normaal niveau gekomen. Dit pijl had door de droge zomers van 2018 en 2019 een flinke daling ingezet. Desalniettemin roepen de waterschappen op wel zuinig aan te doen. De laatste paar weken was er alweer beduidend minder neerslag en de grondwaterstanden zakken snel.

Ieder jaar op 1 april nemen de waterschappen besluit of het beregenen van glaslanden mogelijk is, afhankelijk van de grondwaterstanden. Deze voorjaarsregeling is geldig tot 1 juni en is bedoeld om de voorraad grondwater te beschermen.

Uiteraard zijn er wel voorwaarden waar men zich aan moet houden. Alleen (agrarische) ondernemers met een bedrijfswaterplan mogen hun gras- of akkerland beregenen, enkel als zij over een vergunning beschikken en waterbesparende maatregelen nemen. Beregenen uit beken en sloten (oppervlaktewater) mag, zolang er geen onttrekkingsverbod geldt. Dat is per gebied verschillend en hangt ook af van de weersomstandigheden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant