Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg

Wel fijn om in deze gekke tijden een beetje normaal te doen

Algemeen 304 keer gelezen

In tijden dat alles normaal is, vind ik het wel leuk als mensen gekke dingen gaan doen.

Dus is dezer dagen mijn behoefte om een beetje normaal te doen heel erg groot. Dat lukt niet iedereen, ik ontwaar links en rechts nogal hysterisch gedrag. Een mevrouw uit Haps maakte een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Ik heb die niet meegemaakt, maar uit de verhalen erover is me wel bijgebleven dat het toen niet normaal was. Buitengewoon angstig zelfs. Er zijn toen, voor het geval u het niet wist, nogal wat mensen gedood. Door andere mensen, doelbewust. Deze Hapse mevrouw: "Wat we nu meemaken is veel erger dan de oorlog. Toen wisten we tenminste wie de vijand was. Nu niet."

Mevrouw, onze vijand is een virus. Daar zijn geen kanonnen mee gemoeid. Er is geen medemens die zijn geweer op u richt. Voorlopig liever die onzichtbare vijand van nu dan de nazi's van toen. Voor links of rechts, voor Wilders, Marijnissen, Baudet of Rutte, die vijand is voor iedereen. Dat schept een band, elk nadeel heeft zijn voordeel.
Erger dan de Tweede Wereldoorlog? Dan heb ik de verkeerde boeken gelezen of de verkeerde films gezien. Iedereen is lief nu. Dat we allemaal samen een lullige, moeilijk grijpbare vijand hebben, schept solidariteit, ook best een fijn gevoel.

Echter, er zit een addertje onder het gras. Want allemaal samen is nou ook weer niet wat iedereen wil. Allemaal samen betekent dat we achter Mark Rutte en zijn plannen gaan staan. Mark Rutte is niet altijd ons aller ideaal geweest. Maar nu even wel. Dat is een vervelend idee voor politici van andere partijen. Een politicus heeft doorgaans geen ideeën voor de eeuwigheid, moet zich van de rest onderscheiden, redeneert slechts tot aan de datum van de volgende verkiezingen.

Ai, denkt dan een lokaal politicus, ik moet nou wel heel snel tot actie komen want die Rutte en zijn partij spinnen garen bij mevrouw Corona. Hoe kan ik snel een corona-maatregel bedenken waarmee de VVD te kakken wordt gezet.

Welnu, voorstel: de kermis van Boxmeer van eind juni verplaatsen naar eind juli. Godsonmogelijk, lachwekkend, om veel redenen.

Doe een beetje normaal, juist nu! Heb geduld. Bij de volgende verkiezingen is de processie-rups alweer belangrijker dan corona en is Mark Rutte een gewone sterveling. Dan is alles weer normaal en mag je gek doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant