Jan de Beijer, Gezicht over de Maas op het dorp Vierlingsbeek, ca. 1750, veiling Parijs, 12 maart 2020, nr. 82
Jan de Beijer, Gezicht over de Maas op het dorp Vierlingsbeek, ca. 1750, veiling Parijs, 12 maart 2020, nr. 82

Eeuwenoude tekening Vierlingsbeek opgedoken in Parijs

Algemeen 1.742 keer gelezen

PARIJS/VIERLINGSBEEK | In een veilinghuis in Parijs is in maart een bijzondere tekening opgedoken met daarop een bijzonder aanzicht van Vierlingsbeek. Nader onderzoek van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) wees uit dat het ging om een tekening uit de 18e eeuw, van topografisch kunstenaar Jan de Beijer.

In de veilingcatalogus wordt de tekening omschreven als een Landschap met een klokkentoren in het verschiet, vervaardigd door een anonieme Nederlandse kunstenaar. Conservator Topografie Laurens Schoemaker, kreeg de tip over de tekening van wist Gajus Scheltema, liefhebber van landschappen uit de 18e eeuw én vaste gast bij het RKD. Schoenmaker schrijft de tekening toe aan Jan de Beijer, een belangrijk topografisch kunstenaar uit die tijd. Hierop kon Scheltema aanvullen wát de Beijer precies getekend had: een gezicht over de Maas op Vierlingsbeek!

Landschap met een klokkentoren in het verschiet
Aan de overzijde van de rivier op de tekening zijn het nog bestaande Beekerstaaij en de tijdens de tweede wereld verwoeste Laurentiuskerk te herkennen. Bijzonder detail is het bord met daarop een adelaar afgebeeld, rechts in de tekening. In de 18e eeuw vormde de Maas de grens met het Pruisische hertogdom Kleef. De adelaar was voor Pruisen een belangrijk symbool en was bijvoorbeeld terug te vinden op de Pruisische vlag.

Jan de Beijer
De topografisch kunstenaar had een bijzondere band met Vierlingsbeek. Het Landschap met een klokkentoren in het verschiet is niet de enige tekening van het dorp, naar de hand van de Beijer. Er zijn verscheidene tekeningen met dergelijke vergezichten van hem bekend. In het Noordbrabants Museum in 's Hertogenbosch is een tekening uit 1748 te bewonderen met daarop de Maas, gezien vanaf de huidige Staaiweg. In het Victoria and Albert Museum in Londen hangt een tekening van het interieur van de Laurentiuskerk.

Het veilinghuis
Hoe de tekening in het Franse veilinghuis is terecht gekomen is op heden niet bekend. Ook over de toekomst van de tekening, of het verkocht is, en de eventuele prijs er van, is vooralsnog geen nieuws naar buiten gebracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant