Afbeelding
CORONAVIRUS

'Bijna alle sectoren getroffen door Coronavirus'

Algemeen Coronavirus 1.448 keer gelezen

REGIO | De maatregelen om verspreiding van het Coronavirus in te dammen leiden tot sterk lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland. Met name in de horeca, detailhandel, transport en food en agri sectoren is de omzetdaling groot. Dat meldt de Rabobank.

De verwachting is dat voor veel sectoren de omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode in 2019 minimaal aanhoudt tot het laatste kwartaal van 2020. "Voor de horeca zal de crisis zeker tot eind 2021 voelbaar zijn. Uiteraard hangen deze prognoses nauw samen met de maatregelen die het kabinet eind april neemt en de wijze waarop het Coronavirus zich ontwikkelt", laat de Rabobank weten. 

Bijna alle bedrijfssectoren in Nederland worden zwaar getroffen door de Coronamaatregelen. De omzetdaling in de sierteelt is volgens de Rabobank het grootst. 
Het grootst is de daling bij snijbloemen met circa 70 procent voor het tweede kwartaal en circa 40 procent voor het derde kwartaal van 2020 ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Voor bloembollenbedrijven houdt de omzetdaling het langst aan, met in het vierde kwartaal nog steeds een forse daling van naar schatting 15 procent.

Dreigende leegstand in winkelgebieden
In de detailhandel zijn forse vraaguitval, gigantische omzetdalingen en liquiditeitscrises aan de orde van de dag. Rabobank: "Opticiens, kledingwinkels, meubelspeciaalzaken: ze worden geconfronteerd met omzetdalingen tot 80 procent en sluiten de fysieke deur. Online verkoop vangt de forse fysieke omzetdaling bij lange na niet op." Sluiten betekent direct nul inkomsten, terwijl de vaste kosten doorlopen. Volgens de bank zal de economische schade groot zijn, met vele tienduizenden werklozen en grote leegstand in winkelgebieden.

Binnenlands toerisme enig lichtpuntje
"Als de maatregelen versoepeld worden per 1 juni, dan verwachten we dat meer Nederlanders dit jaar hun vakantie zullen vieren in eigen land. Dit biedt mogelijk enigszins perspectief in een verder verloren jaar", aldus de Rabobank.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant