Online e-sports toernooien voor jongeren | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek

Online e-sports toernooien voor jongeren

  •   keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Met de maatregelen door het coronavirus zijn de jongerencentra gesloten. Huub Heufkens uit Vieringsbeek, eigenaar van Nijmeegs E-sports Café, houdt daarom online game toernooien voor jongeren. Dit is in samenwerking met jongerencentra De Link in Sint Anthonis, The Unit in Boxmeer en Sociom en CYOU beide in Cuijk. Op zaterdag 18 april staat Mario Kart op het programma en zaterdag 25 april is het de beurt aan Call of Duty: Warzone.

Huubs E-sports Café is nog vol in ontwikkeling. "Het is eigenlijk nog geen café. Op het moment organiseer ik vooral e-sports (electric sports) events, maar het café gaat er wel komen," legt hij uit. Jongerencentrum The Unit in Boxmeer heeft haar deuren geopend als tijdelijk e-sports café, zodat jongeren kennis kunnen maken met een café waar gamen centraal staat. Uiteindelijk wil Huub zich vestigen in Nijmegen. "De bedoeling is dat het uiteindelijk de grootte heeft van e-sports cafés in Noord-Korea, waar gamers uit alle richtingen bij elkaar komen."

Naar de top
Gamen is het spelen van spelletjes achter de computer. E-sports is meer dan dat. Huub: "Bij e-sports worden online computerspellen gespeeld in competitieverband. Net als bij sporten is er een competitieve drang om te winnen. Je wilt het beste zijn binnen een bepaalde categorie en vaak zit er ook een prijs aan gebonden." In Azië zijn de e-sports al een groot fenomeen. In Nederland komt het steeds meer. "Net als bij voetbal zijn er gamers die van hun hobby hun werk willen maken, maar dat is alleen weggelegd voor de besten. Het Nijmeegs E-sports café is een opstapje naar de professionele e-sports. Wij organiseren toernooien en maken teams om gamers te helpen hun weg naar de top te vinden."

Online toernooi
Vanwege het huidige beleid kunnen e-sporters niet fysiek samenkomen om te gamen. Het grote voordeel aan de e-sports is dat het online wel mogelijk is. Na een succesvol Super Smash Bros Ultimate toernooi volgen de komende twee zaterdagen respectievelijk het Mario Kart toernooi en het Call of Duty: Warzone toernooi. "De online toernooien zijn een manier waarop jongeren hun gezamenlijke interesses kunnen blijven delen en daarbij hun gedachten even van de coronacrisis af kunnen zetten", aldus Huub.

Communicatie
De online toernooien blijken succesvol. Daarom wil Huub dit initiatief niet alleen doorzetten tijdens de coronacrisis, maar ook daarna. "Er worden veel verschillende spellen gespeeld en het is open voor iedereen. Er komen ook mensen uit bijvoorbeeld Rotterdam bij. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd." De toernooien zijn dus goed voor onderlinge contacten. Dit gebeurt via de Discord groepschat.

Voor meer informatie ga naar de site van E-sports Café. Het is hier ook mogelijk om je in te schrijven voor de verschillende toernooien en om toegang te krijgen tot de Discord groepschat. 

Meer berichten