Door het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente kan SumMmertime in 2021 niet meer iedere week op de Gennepse Markt plaatsvinden
Door het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente kan SumMmertime in 2021 niet meer iedere week op de Gennepse Markt plaatsvinden Foto: Aileen van Tilburg

SumMmertime: "De markt is dé locatie voor het evenement"

Algemeen 392 keer gelezen

GENNEP | Dinsdag 21 april kwam het kabinet naar buiten met de nieuwste update omtrent de coronamaatregelen. Tot 1 september zijn alle evenementen in heel het land afgelast. Daar behoort helaas ook SumMmertime in Gennep bij, alle tien de dagen.

Enkele weken geleden was de organisatie nog gematigd positief en hoopvol. De voorbereidingen voor alweer de 13e editie van SumMmertime waren nog in volle gang en er was hoop dat op z'n minst een aantal van de 10 geplande muziekactiviteiten doorgang zou kunnen vinden. De meest verse persconferentie heeft helaas deze hoop aan stukken geslagen en een streep getrokken door het hele festijn. Uiteraard had de organisatie ook zeker met dit scenario rekening gehouden, desondanks komt het zuur binnen. "Het is helaas niet anders. We kunnen van alles willen maar het is een vergunningsplichtig evenement. Daarnaast gaat gezondheid natuurlijk boven alles!" vertelt Arnold Jansen, voorzitter van het bestuur van SumMmertime.

"We gaan dus door naar volgend jaar. Wat lastig wordt in verband met het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente" vult Jansen aan. Gemeente Gennep gaat een nieuw beleid voeren omtrent grote evenementen om de overlast terug te dringen. In het kort komt het er op neer dat wanneer er een evenement plaatsvindt op een evenementenlocatie, en het evenement meer dan 75 decibel geluid veroorzaakt, deze locatie dan de week er op geen vergelijkbaar evenement mag huisvesten. Duurt het evenement een middag en een avond, dan moet die locatie zelfs voor twee weken achtereenvolgend met rust gelaten worden.

Dit beleid is in leven geroepen naar aanleiding van een aantal klachten veroorzaakt door Gennepse evenementen. "De bewoners aan de markt feestten mee maar hebben vorig jaar ook geklaagd. Er zijn toen geluidsmetingen gehouden en ook waarschuwingen afgegeven" vertelt de voorzitter. "Maar daar is ook uitgekomen dat het niveau zonder muziek ook al bijna bij die 75 decibel zit. Dus alle muziekactiviteiten gaan boven deze norm uit." Desondanks is het nieuwe evenementenbeleid toch vastgesteld.

Voor SumMmertime, dat normaliter tien weken achter elkaar plaatsvindt op de Gennepse Markt, een lastig parket. "Er is een tweede geschikt terrein op het Jan Linders plein, maar als dat in gebruik genomen wordt, dan wordt het in week 3 (in combinatie met een avondprogramma) alsnog lastig" aldus Jansen. Er zijn rondom Gennep nog een aantal grote locaties maar deze beschikken niet over de juiste voorzieningen als de aanwezigheid van horeca- en toiletgelegenheden. Daarnaast liggen ze buiten het centrum, wat niet past bij de insteek van SumMmertime. Jansen: "Ooit was SumMmertime bedacht om 'reuring in de kern te krijgen' dus kies je voor locaties buiten de kern dan schiet je het doel een beetje voorbij."

Het afgelasten van SumMmertime deze zomer geeft de organisatie naast een flinke kater ook direct de nodige hoofdbrekens. De gemeente wilt niet direct het hele feest verbieden en staat open voor de mogelijkheden. Een nieuwe 13e editie is dus nog niet van de baan, maar hoe het eventueel ingevuld kan worden is nog verre van duidelijk. Iets waar de organisatie nu helaas ook meer tijd voor heeft gekregen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant