Erik Ronnes (fotografie: Gerhard Taatgen)
Erik Ronnes (fotografie: Gerhard Taatgen) Foto: Martijn Schwillens

Erik Ronnes: "de partij doet een beroep op je, dan ga je er voor!"

112 483 keer gelezen

's-HERTOGENBOSCH | Boxmerenaar Erik Ronnes wordt namens het CDA gedeputeerde in het provinciebestuur van Noord-Brabant. Momenteel is Ronnes nog lid van de Tweede Kamer, maar deze zetel gaat hij verruilen voor de portefeuille 'Ruimte en Wonen', in het Brabantse provinciehuis. Het nieuwe provinciebestuur zal verder bestaan uit leden van de VVD, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant en wordt tijdens een Statenvergadering op 15 mei geïnstalleerd. Het nieuwe bestuursakkoord genaamd 'Samen, Slagvaardig en Slim: ons Brabant' werd donderdag 7 mei gepresenteerd.

Aan ervaring ontbreekt het Erik Ronnes allerminst. Ronnes is lange tijd wethouder geweest in de gemeente Boxmeer, tot hij in 2015 naar het westen trok en plaats nam in de Tweede Kamer. "In de Tweede Kamer zat ik op mijn plek. Ik voelde me er als een vis in het water. Maar de partij doet een beroep op je en dan ga je er ook voor!" Daarom neemt hij binnenkort de portefeuille 'Ruimte en Wonen' op zich in het Brabantse provinciebestuur.

'Ruimte en Wonen'
Dit is niet de makkelijkste portefeuille binnen de provincie, in tegendeel. "De ruimte in Nederland is relatief schaars en hierdoor is de druk op de woningmarkt erg groot. Er moet ruimte komen voor nieuwe woningen, voor de industrie maar ook voor de landbouw. Deze druk is heel erg groot, ook in Brabant." aldus Ronnes. Naast de ruimte is er ook sprake van een andere woningvraag. Landelijk is er een trend gaande waarin de gezinssamenstelling verandert. Huishoudens zijn veelal kleiner dan voorheen; jongvolwassenen wonen langer alleen en senioren blijven tot hogere leeftijden zelfstandig. "Er is sprake van 'gezinsverdunning'. Dat heeft tot gevolg dat er ook een ander woningaanbod nodig is."

Ronnes gaat verder ook in op het winkelaanbod en de economie die ruimte vergt." Hoe gaan we om met onze binnensteden? De detailhandel staat onder enorme druk, mede door het internet. Hoe gaan we daar mee om? En juíst voor die webwinkelbranche moeten weer grote loodsen gebouwd worden. Hier moeten we dus een balans in zien te vinden."

Forum voor Democratie
Een flinke klus voor Ronnes. Deels omdat niet alle mede gedeputeerden politiek op één lijn liggen. Er was veel te doen om de samenwerking met Forum voor Democratie. "Op een aantal punten liggen het CDA en Forum ver uit elkaar. Maar hier zijn een aantal goede, fundamentele afspraken over gemaakt waarop deze samenwerking gebaseerd is."

De gedeputeerden
Ronnes is niet de enige gedeputeerde namens het CDA. Elies Lemkes Straver neemt de portefeuille 'Landbouw, Voedsel en Natuur' op zich. Forum voor Democratie heeft fractievoorzitter Eric de Bie naar voren geschoven voor de portefeuille 'Energie, Erfgoed en Bestuurlijke vernieuwing', en Peter Smit voor 'Water en Bodem'. Christophe van der Maat en Martijn van Gruijthuijsen zitten namens de VVD in het college en buigen zich over 'Mobiliteit, Financiën en Organisatie' en 'Economie, Kennis & Talenontwikkeling'. Lokaal Brabant wordt door Wil van Pinxteren vertegenwoordigd, die de portefeuille 'Vrije Tijd, Bestuur en Veiligheid' op zich neemt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant