Tomaten kunnen de meest uiteenlopende kleuren hebben.
Tomaten kunnen de meest uiteenlopende kleuren hebben.

160 bijzondere rassen tomatenplanten!

Algemeen 1.207 keer gelezen

SINT ANTHONIS | De Boergondische Tuijn staat landelijk bekend om zijn bijzondere moestuin met diverse vergeten groenten, eetbare bloemen, de vele soorten kruiden maar vooral om zijn vele bijzondere tomatenrassen. Dit jaar zijn er meer dan 160 verschillende soorten tomaten gezaaid. 

Deze 160 tomatensoorten zijn in onder te verdelen in tros-, cherry-, vlees-, snoep-, roma- , mini-, en de klassieke tomaat. Daarnaast beslaan ze een omvangrijk scala aan prachtige kleuren. Van groen, roze, zwart, bruin, oranje tot geel. Maar ook alle denkbare tinten rood zijn er te vinden in de tuin. Vele met verrassend bijzondere namen zoals ‘Brandwine Cherry’, ‘Crème Brulee’, ‘Dino Eggs Green’ en ‘Geramium Kiss’. De lijst gaat nog wel even door.

Veel mensen denken bij tomaten aan de bekende rode varianten uit de supermarkt. Maar ook de andere kleuren zijn prima eetbaar en bijzonder smakelijk. Bijvoorbeeld de diverse groene tomaten zoals de 'Green Zebra' en 'Green Doctors Frosted' die gewoon rijp zijn als je ze groen oogst. De 'Black Pear' is een ander bijzonder voorbeeld, dit is namelijk een heerlijke zwarte tomaat. 'Sint Gertie‘s Gold' is juist weer een prachtige oranje tomaat en 'Cerise Blanc' een cremewitte cherrytomaat.

Welke tomaat ook de voorkeur krijg, met allen is het leuk, en verrassend lekker, om er een gemengde tomatensalade of (oven-) gerecht van te maken. Maar denk ook eens aan een heerlijk verse tomatensoep of-pastasaus.

Daarnaast zijn er ook diverse struiktomatenplanten die in een pot passen op het terras of balkon waar je de hele zomer lekker van kunt oogsten en smullen.

Belangstellenden kunnen een afspraak maken bij de Boergondische Tuijn in Sint Anthonis. (telefoon 06-20973211)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant